Prima reacție a SUA după schimbarea lui Zalujnîi cu Sîrski în funcția de Șef al Forțelor Armate

Spread the love

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul de a alege cine conduce armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său șef militar, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, relatează Reuters.

John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a respins afirmațiile conform cărora înlocuirea comandantului șef al Forțelor Armate indică „instabilitatea” situației din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

Reprezentantul Casei Albe a subliniat că Zelenski este comandantul suprem al forțelor sale armate și „el poate decide cine va fi conducerea sa în armată”.

„Despre asta este controlul civil.

Știm asta.

Și vom lucra cu oricine are ca responsabil cu armata sa.

Vom continua să lucrăm cu omologii noștri ucraineni”, a adăugat Kirby.

Zelenski l-a promovat pe generalul colonel Oleksandr Sîrskîi la conducerea armatei, după demiterea lui Valeri Zalujnîi.

Săptămâna trecută, după ce guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui SUA, a declarat că SUA nu trebuie să se amestece în eventuala demitere a lui Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

El a adăugat că este dreptul suveran al Ucrainei și dreptul președintelui Ucrainei de a lua decizii de personal.

Reamintim că președintele ucrainean a spus, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, și nu doar din armată, pentru că țara are nevoie de o resetare.

Joi, ministrul ucrainean al Apărării a anunțat înlocuirea comandantului șef al forțelor sale armate Valeri Zalujnîi, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu Valeri Zalujnîi și că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că i-a propus generalului să rămână „în echipa sa”.

Generalul Oleksandr Sîrski, care conducea forțele terestre, a fost numit comandant șef al forțelor ucrainene, în locul lui Valeri Zalujnîi.

Citește și:Cine este Oleksandr Sîrski, supranumit „Leopardul zăpezilor”, noul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei

Lasă un răspuns