Marcel Ciolacu, victima deepfake-ului. Pe internet circulă imagini contrafăcute în care premierul pare că promovează investiții la Hidroelectrica

Spread the love

Premierul României, Marcel Ciolacu, apare într-un videoclip editat în care pare că îndeamnă oamenii să investească în Hidroelectrica.

Imaginile contrafăcute sunt marcate drept conținut sponsorizat pe Facebook.

Videoclipul cu premierul României a apărut în contextul în care și miniștrii Transporturilor și Energiei au fost victimele unor astfel de practici și au sesizat autoritățile pentru că imaginea lor este folosită pentru înșelăciune.

Update: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a transmis, pentru HotNews.

ro, că a fost sesizat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) cu privire la acest caz și că acum urmează „să fie blocat materialul”.

Știrea inițială: Videoclipul modificat în care pare că Marcel Ciolacu promovează serviciile Hidroelectrica este publicat pe cel puțin două conturi de Facebook diferite.

Ambele conturi au sponsorizat conținutul, pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

„Dragi români, am plăcerea să vă informez că de la începutul noului an, compania energetică de stat Hidroelectrica a deschis oportunități de investiții pentru cetățenii români (.

.

.

).

Plata profiturilor este garantată de stat”, pare că spune Marcel Ciolacu în videoclip.

Premierul României, Marcel Ciolacu, victima deepfake-ului.

FOTO: Captură FacebookReprezentanții Hidroelectrica îi sfătuiesc pe oameni să se informeze doar din surse „oficiale, serioase și credibile: site-ul companiei, site-ul BVB, presa de specialitate etc.

”, în contextul apariției unor astfel de videoclipuri editate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți că a sesizat autoritățile după ce pe internet au apărut imagini editate cu el, cu un mesaj de promovare a vânzării de acțiuni ENEL.

„Am sesizat astăzi instituțiile abilitate pentru a fi identificate, și pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus în 22 ianuarie o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o tentativă de deepfake, prin care se încerca păcălirea cetățenilor, tot cu o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL.

Citește și:

Lasă un răspuns