Un ministru scoțian și-a dat demisia din cauza unei facturi de internet de 11.000 de lire sterline pentru tableta de la muncă

Spread the love

Michael Matheson, ministrul scoțian al sănătății, și-a dat demisia joi după mai multe luni de controverse legate de încercarea sa de a deduce o factură de internet mobil de aproape 11.

000 de lire sterline pentru un iPad de muncă, relatează The Guardian.

El și-a anunțat decizia cu câteva ore înainte de publicarea unui comunicat privind creșterea accizei pe alcool în Scoția cu 30% cu scopul de a preveni decesele provocate de alcoolism.

Matheson a declarat că nu dorește ca această măsură importantă să fie eclipsată de controversa în care este implicat.

Parlamentul scoțian a declanșat o investigație împotriva sa după ce acesta a înregistrat la minister o factură de 10.

935 de lire sterline pentru servicii de roaming în noiembrie 2023.

El a afirmat că suma uriașă i-a fost facturată de furnizorul de telefonie mobilă după o excursie în Maroc, pretinzând că nu a știut că trebuie să schimbe cartela SIM a iPad-ului pe care îl folosea și să treacă pe abonamentul de care beneficiază membrii parlamentului scoțian.

Ministrul a dat asigurări însă că nu a folosit iPad-ul în alte scopuri decât cele legate de munca guvernamentală.

El a încercat să deducă 3.

000 de dolari din bugetul său de cheltuieli, lăsând în seama parlamentului să acopere restul sumei.

Premierul scoțian Humza Yousaf și-a exprimat susținerea pentru ministrul său după izbucnirea scandalului, afirmând că factura reprezintă o „cheltuială parlamentară legitimă”.

Însă parlamentul scoțian a arătat că suma este mai mare decât cheltuielile totale ale tuturor legiuitorilor și asistenților lor cu abonamentele la telefonie mobilă, abonamente business și tablete în sesiunea parlamentară 2022/2023, care s-au ridicat la 9.

507 de lire sterline.

Ulterior s-a descoperit că Matheson a fost informat printr-un email oficial pe care l-a primit în februarie 2022 că trebuie să își schimbe cartela SIM din telefoanele și dispozitivele mobile când se deplasează în străinătate.

După această dezvăluire el a fost de acord să achite integral factura.

Pe 16 noiembrie el a recunoscut în fața parlamentului scoțian că factura uriașă s-a datorat faptului că fiii săi i-au folosit iPad-ul pentru a se uita la meciuri de fotbal în timpul concediului cu familia.

Ministrul a spus că a fost informat despre acest lucru de soția sa după izbucnirea scandalului și că se pune la dispoziția comisiei de anchetă din parlament.

El a refuzat însă să își dea demisia la momentul respectiv.

Lasă un răspuns