Consilierii locali vor aproba în următoarea ședință de Consiliu Local Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru viitorul Science Campus Cluj, amenajat pe o suprafață de 8,5 hectare de teren, în zona Lomb.
În septembrie 2022 era semnat contractul de 1,7 milioane de euro pentru proiectarea viitorului centru de cercetare Science Campus Cluj.
Municipalitatea dorește să realizeze o infrastructură pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial.
În acest sens, în 2022 a fost organizat un concurs internațional de soluții pentru selectarea celei mai bune soluții și atribuirea contractului pentru proiectarea centrului Science Campus Cluj – ansamblu urban destinat cercetării, educației și inovării.
Obiectiv ICenter for life, art and science (Clas) – un centru/muzeu de știință, gândit ca un laborator viu (living lab) ce pune cetățeanul în mijlocul proceselor de cercetare, inovare și transfer tehnologic din domeniile STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).
Centrul/muzeu de știință va fi o instituție în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, menită să exploreze și să explice sistemele de viață și fenomenel asociate și să atragă publicul larg către cunoașterea și dezvoltarea științifică.
-Piața urbană – spațiu public suport pentru devoltarea unei vieți rubane comparabilă cu cea din piețele orașului istoric, cameră urbană ce ține împreună diferitele funcțiuni ale ansamblului proiectat și îi mediază legătura cu sistemul de transport și cu infrastructura orașului.
-Mică bază sportivă – destinată publicului, dar accesibilă și studenților UBBpentru orele de educație fizică prevăzute în programa universitară.
Obiectiv II-InfoBioNano4Health – JR&IC (Joint Research & Innovation Cener) – Centru comun de cercetare-dezvoltare-inovare al UBB, integrat bidirecțional cu mediul socio-economic regional în formula open innovation/science, prin care Universitatea își va direcționa cercetări din domeniile informatică-matematică/științele cognitive/inteligența artificială/bio-nano științe/științele vieții-sănătate spre dezvoltări inovatoare în domeniul sănătății.
-Facultatea de Matematică-Informatică și Cămin studențesc (500 de locuri)„Situat în zona Lomb, în vecinătatea celor două clădiri Cluj Innovation Park și CREIC, ansamblul se înscrie în strategia municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație și cercetare, inovare și transfer tehnologic.
Astfel, Science Campus Cluj este un pilon semnificativ, iar concursul organizat e etapă importantă în drumul orașului spre a-și îndeplini viziunea de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre ce va fi aprobat de Consiliul Local.
Prin Planul Urbanistic Zonal studiază un teren în suprafață de 8,5 hectare de teren și stabilește reglementările urbanistice specifice în vederea dezvoltării unui ansamblu urban – Science Campus Cluj, destinat cercetării, educației și antreprenoriatului.
Realizarea proiectului va fi etapizată, astfel încât pentru început, în cadrul unei prime etape de lucru, se vor concretiza două obiective:-Science campus centre – Centru pentru viață, artă și știință, Piață urbană și Bază sportivă.
-Campus Universitar Babeș-Bolyai – Facultatea de Matematică-Informatică, cămine pentru studenți și InfoBioNano for Health.
Astfel, pentru facilitarea lucrărilor, terenul va putea fi divizat în două loturi, pentru cele două investiții.
Pentru etapa a doua de implementare a proiectului este prevăzută amenajarea unui teritoriu de 1,83 ha, din partea sud-vestică a teritoriului reglementat în cadrul primei etape.
Piața urbană va conține un nucleu public cu o suprafață de aproximativ 4.
800 mp ce va găzdui funcțiuni temporare sau permanente, însă rolul principal al acestui spațiu va fi de a susține efervescența vieții universitare și de a atrage publicul larg.
De asemenea, spațiul va fi folosit de Clas sau de UBB pentru organizarea de evenimente sau târguri de diseminare a ciunoașterii științifice.
-Spațiu public amenajat-Mobilier urbanNoul Centru pentru cercetare, împreună cu dotările conexe, va dispune de o serie de funcțiuni, precum: -Parcare auto-Parcare pentru biciclete-Prevăzute spații pentru 4 autocare simultan, care îi vor lăsa pe vizitatori în fața intrării vor aștepta în parcare-În parcaje, garaje cu o capacitate mai mare de 10 locuri, vor fi destinate persoanelor cu dizabilități: minim 1 loc la 20 de locuri de parcare obișnuite; minim 2 locuri la 50 de locuri de parcare obișnuite; minim 4 locuri la 100 de locuri de parcare obișnuite.
-Se vor prevedea 6 locuri de parcare pentru personal (min 80 de angajați).
Locurile de parcare pentru mașini se vor amenaja proponderent la subsolul clădirii, iar parcările pentru biciclete și alte mijloace nemotorizate vor fi preponderent la sol.
Amenajare specifică ce curpinde construcții și instalații destinate activității de educație fizică și sport.
Terenuri de sport și bază sportivă acoperită.
-Terenuri de sport fără public (tribune) -1 loc de parcare la 250 mp teren de sport-Parcare pentru biciclete – 1 loc la 250mp teren de sportNoul sediu al Facultății de Matematică-Informatică va reuni săli de curs și de cercetare specifice programului, însă pune accentul pe spațiile comune, destinate colaborării dintre studenți, cadre didactice și cercetători, și deschise elevilor, antreprenorilor și societății civile.
-Facultatea-Observator astronomic și PlanetariumPentru Facultatea de Matematică-Informatică vor fi realizate următoarele obiective:-Parcare auto – 1 loc de parcare la 40mp-Parcare biciclete – 1 loc de parcare la 20 mpLocurile de parcare auto se vor amenaja într-o parcare comună cu a Centrului InfoBioNano4Health dar cu accese distincte, controlate și/sau restricționate în clădiri, iar parcările pentru biciclete vor fi amenajate la sol.
Centru comun de cercetare și dezvoltare realizat în legătură cu domeniile regionale de specializare inteligentă, într-o paradigmă de inovare Quintuplu-Helix.
-Parcare auto – 1 loc de parcare la 80 mp-Parcare biciclete – 1 loc de parcare la 80 mp UBB dorește să realizeze într-o primă etapă un cămin studențesc cu o capacitate de 500 de locuri, urmând ca ulterior capacitatea de cazare să fie dublată.
-Parcare auto – 1 loc de parcare la 80 mp-Parcare biciclete – 1 loc de parcare la35 mpLocurile de parcare pentru mașini se vor amenaja parțial în parcarea comună a Facultării de Matematică-Informatică și InfoBioNano4Health, iar parcările pentru biciclete și alte mijloace nemotorizate vor fi preponderent la sol.
Regimul maxim de înălțime admis al zonei – 4S-Ds-P-7E.
Toate investițiile propuse prin Planul Urbanistic Zonal vor fi suportate de beneficiar, potrivit documentației ce va fi aprobate în Consiliul Local.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro