Salariile din sectorul public, mai ales pentru joburile din administrație publică și apărare, sunt de departe (în termeni relativi, raportat la media pe economie) cel mai bine plătite față de toate statele europene.
Atenție, în termen relativi față de media pe economie, spune Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank.
Afirmațiile au fost făcute la o conferință organizată de Curs de Guvernare, iar Dumitru a ținut să facă o precizare importantă: media pe economie e foarte posibil să fie subevaluată din motiv că avem aproape două milioane de oameni care sunt cu salariul minim pe economie sau aproape de salariul minim pe economie și care trag media în jos.
Economistul român a pus și un tabel care compară salariile în câteva domenii cheie din România față de statele din jurul nostru.
„Salarizarea în industria prelucrătoare în România, față de media pe economie, avem 89% din medie și vedem că noi și cu bulgarii avem acest salariu relativ mai mic în industria prelucrătoare.
În Ungaria salariul din industria prelucrătoare este peste media pe economie.
În construcții, de asemenea, avem cam aceeași imagine, chiar semnificativ mai jos.
Însă de menționat un lucru aceste cifre sunt salariile oficial plătite.
Luând în calcul faptul că în sectorul prelucrător sau în construcții avem și multe salarii la negru sau la gri, e posibil ca aceste cifre să fie subevaluate”, crede DumitruAvem 1,2 milioane de salariați în sectorul public din totalul celor 5,4 milioane de oameni care sunt salariați cu carte de muncă.
Se discută foarte mult despre faptul că sectorul public ar fi suprapopulat și că s-ar putea direcționa o parte din angajații sectorului public spre zona privată, ipoteză care nu se susține pe cifre.
Dacă ne uităm la sectorul public: administrație publică și apărare, educație, sănătate și asistență socială, raportat la populație, o să vedem că suntem la coada clasamentului din Europa.
De asemenea, dacă ne uităm la pe sub-segmente, imaginea se păstrează.
Dar dacă ne raportăm la numărul de contribuabili nu mai suntem chiar ultimii în clasament.
Adică salariați în sectorul public, raportat la numărul de plătitori de taxen nu mai suntem chiar la coada clasamentului, dar suntem în continuare sub media europeană .
La educație, sănătate ne păstrăm poziționarea chiar raportat la contributor la sistemul public de pensii, sub media europeană, chiar spre coada clasamentului cu diferențe foarte mari la nivel de județe.
Am făcut niște grafice care sunt județele în care avem mai mulți funcționari în sectorul public decât în altele.
Nu insist acum asupra detaliilor.
(Foto: Dreamstime.
com)