Guvernul se pregătește de procesul cu Pfizer: 15 juriști din Finanțe și SGG vor gestiona toate informațiile / De ce vor avea salarii mărite cu 50%

Spread the love

Guvernul a stabilit joi prin Ordonanță de urgență crearea unei echipe de 15 juriști din Ministerul de Finanțe și din Secretariatul General al Guvernului, care să gestioneze toate informatiile pe care le pot avea alte ministere sau entități cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului român, similare cu litigii precum Roșia Montană sau Pfizer.

Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului.

Mihai Constantin a precizat că este vorba de 10 juriști care se ocupau și până acum de coordonarea internă a acestor litigii, iar 5 juriști sunt din cadrul Secretariatului General al Guvernului, ale căror salarii vor fi majorate cu 50%.

VEZI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTAREHotNews.

ro a informat anterior că Ministerul de Finanțe, condus de Mracel Boloș, a scos în dezbatere acest proiect prin care vrea să selecteze avocați sau firme de avocatură pentru litigiile internaționale, dar și să majoreze cu 50% salariile a 10 angajați de la Direcția juridică din Minister care gestionează informațiile legate de aceste litigii.

În decembrie 2023, directorul general avea un salariu net de 12.

126 lei, cei doi adjuncți de 10.

786 lei, 4 persoane care sunt șef serviciu luau 9.

834 lei.

Consilierii juridici superiori au primit între 6.

714 – 7.

407 lei, la fel ca doi experți superiori.

Consilierii juridici principali au primit 5.

673 lei.

Reamintim că Guvernul a împuternicit săptămâna trecută Ministerul Finanțelor pentru a contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer – BioNTech solicită plata tuturor vaccinurilor anti-Covid, achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.

La începutul acestui an, România a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.

12.

2023, în cauza înregistrată cu nr.

F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc.

, BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccinuri rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.

500 euro, potrivit Guvernului.

Lasă un răspuns