„Coșmar umanitar”. Israelul și-a intensificat atacurile în Gaza, la Rafah, la comanda lui Netanyahu / „Dacă civili nu sunt uciși în lupte, riscă să moară de foame sau de boală”

Spread the love

Armata israeliană și-a intensificat joi atacurile asupra orașului Rafah, sporind temerile cu privire la soarta a peste un milion de palestinieni blocați în acest oraș din Fâșia Gaza, pe fondul unor noi negocieri pentru a ajunge la un armistițiu între Israel și Hamas, relatează AFP.

Șeful diplomației americane Antony Blinken, care a încheiat joi un turneu regional menit să încurajeze eforturile de încetare a luptei, și-a îndemnat aliatul israelian cu o zi înainte să „protejeze” civilii în operațiunile sale militare din Gaza, lansate ca răzbunare pentru atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Dar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat pregătirile pentru o ofensivă asupra Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, la granița închisă cu Egiptul, unde 1,3 milioane de palestinieni sunt înghesuiti, marea majoritate fiind persoane strămutate din cauza luptelor din ultimele luni.

Blinken a părăsit Israelul după-amiaza devreme după ce a pledat în timpul turneului său pentru un acord de armistițiu care să permită livrarea mai multor ajutoare în Fâșia Gaza asediată, unde situația umanitară este „de coșmar”, conform ONU, și pentru eliberarea ostaticilor israelieni ținuți pe teritoriul palestinian.

La fața locului, martorii și surse din spitale au raportat lovituri mortale în noaptea de miercuri spre joi în sudul teritoriului, în special în Rafah, Ministerul Sănătății Hamas numărând un total de 130 de decese în ultimele 24 de ore.

Potrivit unui jurnalist AFP, armata israeliană a efectuat șapte lovituri aeriene la Rafah.

Casa unui șef al poliției locale a fost lovită în special, potrivit Ministerului Sănătății Hamas.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat că un atac asupra orașului Rafah „ar crește exponențial ceea ce este deja un coșmar umanitar”.

Pentru Bob Kitchen, de la ONG International Rescue Committee (IRC), dacă Rafah va avea aceeași soartă ca și orașele Gaza și Khan Yunis, mai la nord și intens bombardate din 7 octombrie, agențiile de ajutor nu ar mai putea face față nevoilor de bază ale populației.

Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat joi că distrugerea de către armata israeliană a clădirilor din zona de frontieră cu Israelul din Gaza, cu scopul de a crea o „zonă tampon”, a constituit o „crimă de război”.

La Cairo, o „nouă rundă de negocieri”, mediată de Egipt și Qatar cu participarea Hamas, a început joi pentru a obține „calmul în Fâșia Gaza”, precum și un schimb de prizonieri și ostatici palestinieni, a anunțat un oficial egiptean.

„Ne așteptăm la negocieri foarte (.

.

.

) dificile, dar Hamas este deschis la discuții și dornic să ajungă la o încetare a focului”, a explicat un oficial apropiat mișcării islamiste palestiniene.

Hamas a propus săptămâna aceasta o încetare a focului în Gaza de patru luni și jumătate, timp în care toți ostaticii ar fi urmat să fie eliberați, iar Israelul să își retragă trupele din Fâșia Gaza pentru un acord privind încheierea războiului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în schimb că victoria totală în Gaza este ușor de atins și a respins propunerea Hamas, reînnoindu-și angajamentul de a distruge mișcarea islamistă palestiniană.

Propunerea Hamas de pace era un răspuns la o propunere anterioară elaborată de șefii spionilor americani și israelieni și transmisă Hamas săptămâna trecută de mediatorii din Qatar și Egipt.

Armata israeliană a declarat joi că desfășoară operațiuni în nordul și sudul Fâșiei Gaza, spunând că a arestat în special doi „teroriști” care au luat parte la atacul din 7 octombrie.

Lasă un răspuns