Comasarea alegerilor din România în context european. Proiect asumat cu patru luni înainte de scrutinele electorale, care va bulversa alegătorii. „Nu va reduce consturile și va genera confuzie”.

Spread the love

  În ciuda criticilor cu privire la comasarea alegerilor din acest an, inițiativa PSD-PNL continuă să fie promovată de liderii celor două partide, Marcel Ciolaciu și Nicolae Ciucă.

Mai mult, în condițiile în care politicienii au oferit exemplul altor state europene unde alegerile urmează să fie comasate, think tank-ul Expert Forum a consultat calendarul electoral din 2024 și a analizat exemple de țări unde alegerile europarlamentare au loc în paralel cu cele locale sau regionale.

În urma analizei, specialiștii arată că în nici un alt stat european, legislația nu a fost mutilată cu patru luni înainte de alegeri, pentru a permite comasarea scrutinelor electorale.

  De altfel, specialiștii au criticat deja comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, din numeroase motive, care țin de legislație, practică și principii constituționale.

 Potrivit sursei citate, deși există și aspecte pozitive, „cele negative sunt mai multe și înclină balanța decisiv în direcția necomasării alegerilor”.

 Coaliția de guvernare a agreat varianta potrivit căreia europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în noiembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale„Un aspect pozitiv, ar fi de exemplu, faptul că am reveni la calendarul normal pe care îl aveam pentru alegerile locale înainte de pandemie când alegerile locale se organizau în luna iunie.

Este posibil ca participarea la alegerile europarlamentare să crească și ea în contextul comasării.

Dar partidele mari, tradiționale ar avea de câștigat, în detrimentul partidelor mici, cu agende locale”, potrivit EFOR.

 Chiar dacă decidenții politici susțin că prin comasarea alegerilor s-ar face economie la buget, specialiștii contrazic acest argument.

 „Deși s-a invocat scăderea costurilor de organizare a alegerilor, în conformitate cu legislația în vigoare vor trebui organizate secții de votare separate pentru locale și europarlamentare, fapt care nu va conduce la scăderea costurilor.

Dimpotrivă, organizarea de secții separate va agrava problemele privitoare la spațiile insuficiente, la dificultatea de a identifica resursele umane necesare.

În plus există un risc semnificativ de confuzie în rândul alegătorilor cu privire la procesele electorale care se desfășoară concomitent”, arată sursa citată.

 EFOR a identificat șapte țări unde alegeri locale sau regionale au loc în paralel cu cele europarlamentare.

 În mai multe dintre aceste țări, legislația nu pare să fi fost modificată cu doar câteva luni înaintea alegerilor, precum se întâmplă în România.

„În nici un alt stat nu s-a luat decizia de comasare arbitrar, în premieră pe 2024 și cu 4 luni înainte”, arată EFOR.

În unele țări reglementările care stabilesc organizarea alegerilor în aceeași zi se regăsesc în Constituție.

Există puține exemple (cel mai aproape fiind Ungaria și parțial Italia) unde alegerile se organizează pentru un număr semnificativ de poziții din administrația locală.

În state precum Malta, Belgia sau Irlanda nu se organizează alegeri pentru primari.

Unele țări, precum Italia sau Germania, organizează alegeri locale constant, pentru un număr limitat de administrații locale la fiecare runda, nu doar o singură dată la patru-cinci ani, pentru toată țara.

În cele mai multe țări perioadele de desfășurare a alegerilor sunt aceleași de mulți ani și se întâmplă să se suprapună uneori peste europarlamentare.

Deci nu au fost neapărat luate decizii în sensul de a muta data alegerilor special pentru anul 2024.

Cel mai apropiat caz de cel românesc pare a fi Ungaria.

 „Motivele comasării sunt similare, dar acolo Constituția a fost schimbată în 2022 pentru alegerile din 2024.

Chiar dacă modificarea a fost făcută din timp, există critici privind efectele negative pe care le vor aduce aceste schimbări.

Ungaria va mai avea mandate suprapuse la primari după alegerile din iunie (cei in funcție mai stau 3 luni până intra ceilalți), o inovație FIDESZ pentru care sunt criticați de opoziție și observatori externi”, potrivit specialiștilor.

 Liderii coaliției PSD-PNL urmează să decidă varianta finală pentru comasarea alegerilor.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns