Fermierii cu tractoare au blocat din nou drumuri și infrastructura, miercuri, în Spania, pentru a protesta față de politica agricolă europeană și a precarității sectorului, pe care guvernul s-a angajat să o combată, relatează AFP.
Manifestanții, mobilizați prin intermediul unor grupuri Whatsapp, s-au adunat pe zeci de drumuri pentru a doua zi consecutiv, în special în Castilia-la-Mancha (centru), Andaluzia (sud), Navarra (nord) și Catalonia (nord-est), potrivit Directiei Generale de Trafic.
🚜🇪🇸🚜🇪🇸🚜🇪🇸 Massive farmers protest in Spain protesting against Agenda 2030.
pic.
twitter.
com/824m7V4ipUÎn Catalonia, sute de tractoare au mers în cursul dimineții spre Barcelona, unde este planificat miercuri după-amiază un miting în fața sediului guvernului regional catalan, care a acceptat să primească o delegație de demonstranți.
Aceste adunări au dus la blocaje majore și au provocat perturbări și în Franța, la granița cu această regiune spaniolă.
În Malaga (Andaluzia), unde accesul în port a fost blocat marți, câteva zeci de tractoare au paralizat din nou traficul pe mai multe drumuri, potrivit primăriei.
Accesul în portul Castellon, din regiunea Valencia (est), a fost, de asemenea, îngreunat pentru câteva ore.
În altă parte a țării, mai multe centre logistice au fost blocate de manifestanți, provocând tensiuni ocazionale cu poliția.
În Granada (sud), cinci fermieri au fost arestați după ciocniri, potrivit presei locale.
Într-un comunicat de presă, Confederația Spaniolă a Transporturilor de Mărfuri (CETM) a cerut autorităților „să ia măsuri pentru a evita” ca sectorul să fie „ostatic al demonstrațiilor”.
„Înțelegem” fermierii, dar „marile victime” ale mișcării „sunt în cele din urmă companiile”, a insistat ea.
Acești manifestanți sunt susținuți de principalele sindicate agricole (Asaja, Coag și UPA), care nu sunt la baza mitingurilor de miercuri, dar care au planificat alte manifestații în zilele următoare, în special joi la Salamanca (nord-vest) și vineri în Bilbao (nord).
Ei denunță o politică europeană prea complexă, standarde prea restrictive, prețuri prea mici și concurența considerată neloială din partea produselor străine, precum colegii lor europeni, care rămân mobilizați în mai multe țări, în special în Italia.
„Sunt probleme pe care le-am ridicat” de multă vreme „fără a obține răspunsuri adecvate”, a declarat, miercuri, la radioul public RNE, Marcos Alarcón, secretarul general al UPA, care a cerut „unitatea” fermierilor.
Miercuri dimineață în Parlament, premierul socialist Pedro Sánchez a asigurat că este „de partea fermierilor” și a subliniat eforturile depuse în ultimii ani pentru a sprijini sectorul, în special în fața secetei cu care se confruntă țara.
De asemenea, șeful guvernului s-a angajat să îmbunătățească legea din 2013 privind lanțul alimentar.