O misiune a fost lansată pentru a descoperi originea unei epave de peste 30 de metri lungime care a apărut recent în largul coastelor din Newfoundland, în estul Canadei, şi care pare să dateze din secolul al XIX-lea, a anunţat marţi un arheolog, informează AFP.
Epava a fost văzută pentru prima dată pe 20 ianuarie, foarte aproape de Cape Ray, în Golful Saint Lawrence, o regiune de coastă cunoscută pentru stâncile sale aflate în ape de mică adâncime şi care este considerată un adevărat „magnet” pentru epave, potrivit lui Jamie Brake, arheolog în provincia canadiană Newfoundland şi Labrador, conform Agerpres.
Într-o conferinţă de presă organizată marţi, el a declarat că este „probabil” ca puternicul uragan Fiona, care a lovit coasta de est a Canadei în septembrie 2022, să fi contribuit la dislocarea epavei de pe fundul mării.
Omul de ştiinţă canadian a explicat că mai mulţi arheologi şi voluntari au reuşit să scoată de pe epavă bucăţi de lemn, obiecte metalice şi mostre de scânduri pentru a fi supuse unor analize de laborator.
„Sperăm acum să putem identifica vârsta şi tipurile de lemn, precum şi compoziţia metalului, pentru a obţine indicii cu privire la vârsta şi originea exactă” a vasului, a explicat Jamie Brake.
Potrivit acestuia, este „imposibil să scoatem epava şi să o păstrăm intactă”.
„Au existat mii de naufragii de-a lungul anilor” în apropiere de Newfoundland, unde transportul maritim european există de sute de ani, a mai spus Jamie Brake.
Majoritatea locuitorilor actuali ai acestei foste colonii britanice sunt descendenţi ai coloniştilor englezi şi irlandezi care au sosit în zonă între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea.
De când a devenit vizibilă de pe coastă, epava a stârnit curiozitatea localnicilor.
Este „un lucru destul de uimitor de văzut, pot să înţeleg de ce captează imaginaţia oamenilor şi îi interesează atât de mult”, a declarat Jamie Brake.