Parlamentul European i-a ridicat marţi imunitatea fostei sale vicepreşedinte Eva Kaili, deschizând calea unei anchete privind presupusa implicare a eurodeputatei într-un caz de fraudă, scrie Reuters.
Dosarul este separat de scandalul de corupţie ”Qatargate”, în care este implicată şi politiciana elenă și în care Qatarul a fost acuzat că ar fi dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în PE.
Raportul care a fost supus la vot precizează că în dosarul de fraudă Kaili este acuzată ca a cheltuit fraudulos între 120.
000 şi 150.
000 de euro din banii publici.
Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o pedeapsă de la 5 la 15 ani de închisoare conform legislaţiei elene.
Biroul avocatului lui Kaili, Spyros Pappas, nu a răspuns imediat la o solicitare de declaraţii din partea Reuters, însă Pappas a declarat, înainte de vot, pentru publicaţia Politico că va demara acţiuni în justiţie dacă va fi ridicată imunitatea Evei Kaili.
El a afirmat pentru publicaţia americană că posibilitatea ca Eva Kaili să poată executa o pedeapsă cu închisoarea pe baza rezultatului anchetei este „în această etapă destul de prematură şi nefondată”.
În scandalul de corupţie în favoarea Qatarului şi Marocului au fost inculpaţi cel puţin şase suspecţi, bănuiţi de particiare la o organizaţie criminală şi spălare de bani.
Scandalul a izbucnit în decembrie 2022, când anchetatori belgieni au confiscat, în cadrul unor percheziţii la Bruxelles – la domiciliile lui Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri – suma de 1,5 milioane de euro în bancnote mici, în valize sau saci.
Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, a fost vicepreşedinte al Parlamentului European înainte de izbucnirea scandalului.
Ea a fost destituită apoi și exclusă din grupul său parlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).
Eva Kaili a fost reținută în decembrie 2022 și eliberată din închisoare în aprilie 2023, însă a fost plasată sub arest la domiciliu şi obligată să poarte o braţără electronică.
Kaili a negat toate acuzațiile.
În mai 2022, ea și-a reluat atribuțiile de eurodeputat după ce justiția belgiană a autorizat-o să-și scoată brățara electronică și a eliberat-o din arest la domiciliu în așteptarea judecății sale pentru corupție.