Cel mai mare mister din domeniul crypto, identitatea lui Satoshi Nakamoto, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșat definitiv de o instanță din Londra, însă cel care revendică titlul și foloasele care i se cuvin are contestatari puternici, relatează Reuters.
Craig Wright, inginerul australian în știința calculatoarelor care pretinde că este Satoshi, pseudonimul folosit de creatorul sau creatorii bitcoin, susține că este autorul unui document din 2008 care avea să fie textul fundamental pentru cea mai mare criptomonedă din lume și a altora care i-au urmat.
Wright susține că deține drepturile de autor ale documentului, precum și pe cele legate de blockhain-ul folosit de bitcoin.
Însă Crypto Open Patent Alliance (COPA), o organizație care include printre membrii săi firma de plăți online Block a lui Jack Dorsey, fondatorul și fostul CEO al Twitter, cere Înaltei Curți de la Londra să decidă că australianul nu este Satoshi.
Este așteptat ca audierea dosarului să dureze 5 săptămâni, urmând ca Wright să își argumenteze cazul marți, după ani de zile de speculații cu privire la identitatea reală a creatorului bitcoin.
Wright a revendicat titlul pentru prima oară în 2016 iar de atunci a demarat mai multe acțiuni în instanță împotriva unor dezvoltatori și platforme de tranzacționare a criptomonedelor.
COPA susține în schimb că Wright nu a oferit niciodată dovezi reale care să îi susțină afirmațiile și că, dimpotrivă, a falsificat în mod repetat documente în scopul demonstrării lor.
Jonathan Hough, avocatul COPA, a declarat luni în fața instanței din Londra că afirmația lui Wright că este creatorul bitcoin reprezintă o „minciună sfruntată” construită în jurul „unui fir narativ fals și elaborat, susținut de falsuri la o scară industrială”.
Hough a mai pretins că „există elemente ale conduitei Dr.
Wright care se aventurează în domeniul farsei”, susținând că inginerul britanic s-a folosit de chatbotul ChatGPT pentru a produce unele dintre falsurile sale.
Avocatul a adăugat însă că afirmațiile pe care acesta le face sunt „extrem de grave”.
„În baza acestei afirmații neoneste potrivit căreia este Satoshi, el a demarat procese în care cere sute de miliarde de dolari, inclusiv împotriva a numeroase persoane private”.
Anthony Grabiner, avocatul lui Wright, a argumentat în schimb în documentele depuse în instanță că clientul său a furnizat „dovezi clare care demonstrează că este autorul documentului [din 2008] și creatorul bitcoin”.
Grabiner a mai notat că este „izbitor” că nicio altă persoană în afară de clientul său nu a pretins în public că este Satoshi.
„Dacă Dr.
Wright nu ar fi fost Satoshi, atunci ar fi fost de așteptat ca adevăratul Satoshi să fi ieșit în față pentru a-i contracara afirmația”, a mai argumentat avocatul australianului.
Cu toate acestea, mai multe persoane au pretins de-a lungul anilor că ar fi Satoshi.
Iar în ceea ce îl privește pe Wright, puțini „crypto-entuziaști” cred că el este creatorul bitcoin, printre contestatarii săi notorii numărându-se Vitalik Buterin, creatorul criptomonedei Ethereum, Changpeng „CZ” Zhao, fostul șef al Binance, și Roger Ver, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniu.
Elon Musk, probabil cel mai faimos susținător al criptomonedelor, crede în schimb că bitcoin a fost creat de Nick Szabo, un inginer, jurist și criptograf în vârstă de 59 de ani.