Hamas a propus o încetare a focului de 135 de zile cu retragerea completă a israelienilor din Gaza / Netanyahu respinge propunerea

Spread the love

Hamas a propus o încetare a focului timp de patru luni și jumătate, care prevede eliberarea tuturor ostaticilor și retragerea completă a trupelor Israelului din Fâșia Gaza pentru a se ajunge la un acord privind încheierea războiului, relatează Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahua respins oferta.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că victoria totală în Gaza este ușor de atins și respinge propunerea Hamas de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Israelul studiază cu atenție oferta, prim-ministrul Benjamin Netanyahu urmând să țină o conferință de presă mai târziu pe parcursul zilei de miercuri.

Televiziunea israeliană Channel 13 a citat un oficial care ar fi spus că unele aspecte nu sunt acceptabile, iar oficialii dezbat dacă să respingă propunerea sau să ceară modificări.

Oferta Hamas, al cărei conținut a fost raportat pentru prima dată de Reuters, este un răspuns la o propunere anterioară elaborată de șefii spionilor americani și israelieni și transmisă Hamas săptămâna trecută de mediatorii din Qatar și Egipt.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat despre ofertă cu Netanyahu după ce a sosit în Israel în urma discuțiilor cu liderii Qatarului și Egiptului, țările care au acționat ca mediatori în conflict.

Rămân prăpăstii majore între cele două părți: Israelul a declarat anterior că nu își va retrage trupele din Gaza și nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi nimicit.

Dar sursele au descris că Hamas ar adopta acum o nouă abordare a cererii sale pentru a pune capăt războiului, organizația propunând acum aceasta ca o problemă care trebuie rezolvată în discuțiile viitoare mai degrabă decât o precondiție pentru armistițiu.

O sursă apropiată negocierilor a spus că contrapropunerea Hamas nu necesită o garanție a unei încetări permanente a focului de la început, dar că va trebui convenit încheierea războiului înainte ca ultimii ostaticii să fie eliberați.

O a doua sursă a spus că Hamas încă mai vrea garanții de la Qatar, Egipt și alte state prietene că încetarea focului va fi menținută și nu se va prăbuși de îndată ce ostaticii vor fi eliberați.

„Ei vor ca agresiunea să se oprească și nu temporar, nu acolo unde (israelienii) iau ostaticii și apoi poporul palestinian trăiește ca într-o mașină de tocat”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, a declarat reporterilor: „Am primit o actualizare, am primit o notificare de la negociatorii din Qatar.

Analizăm.

Mossad-ul analizează atent ceea ce ni s-a prezentat”.

Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic Hamas, a declarat că scopul grupului este „de a opri agresiunea împotriva poporului nostru palestinian și de a asigura o încetare a focului completă și de durată, precum și de a oferi ajutor, adăpost și reconstrucție”.

Potrivit propunerii de pace văzut de Reuters și confirmat de surse, în timpul primei faze de 45 de zile toate femeile israeliene ostatice, bărbații sub 19 ani, bătrânii și bolnavii vor fi eliberați, în schimbul femeilor și copiilor palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Israelul va retrage trupele din zonele populate din Gaza.

Implementarea celei de-a doua faze nu va începe până când părțile nu vor încheia „discuții indirecte asupra cerințelor necesare pentru a pune capăt operațiunilor militare reciproce și a reveni la calmul deplin”.

A doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbați rămași și retragerea completă a Israelului din toată Gaza.

Rămășițele morților ar urma să fie schimbate în timpul celei de-a treia etape.

„Oamenii sunt optimiști, în același timp se roagă ca această speranță să se transforme într-un adevărat acord care va pune capăt războiului”, a declarat Yamen Hamad, tatăl a patru copii care se adăpostește într-o școală ONU din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, printr-o aplicație de mesagerie.

În Rafah, la marginea de sud a Fâșiei Gaza, unde jumătate din cei 2,3 milioane de oameni ai enclavei s-au adunat la granița cu Egiptul, cadavrele a 10 persoane ucise de atacurile israeliene peste noapte au fost așezate într-o morgă a spitalului.

Cel puțin două dintre rămășițele puse în saci păreau să fie de mărimea copiilor mici.

Rudele plângeau lângă morți.

„Fiecare vizită a lui Blinken, în loc să calmeze lucrurile, pur și simplu înrăutățește lucrurile, primim mai multe lovituri, primim mai multe bombardamente”, a spus Mohammad Abundi.

Israelul și-a început ofensiva militară după ce militanții din Gaza, conduși de Hamas, au ucis 1.

200 de oameni și au luat 253 de ostatici în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că cel puțin 27.

585 de palestinieni au fost confirmați ca fiind uciși, iar alte mii ar fi îngropați sub dărâmături.

Până acum a existat un singur armistițiu, care a durat doar o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie.

Netanyahu este supus presiunii din partea membrilor de extremă dreapta ai guvernului său de coaliție, care spun că nu vor susțină un acord care nu reușește să șteargă de pe fața pământului Hamas, pe de o parte, și din partea familiilor ostaticilor care cer un acord pentru a-i aduce acasă, pe de alta.

Citește și:Cum răspunde Hamas la acordul de încetare a focului în Gaza / Principalele prevederi ale acordului

Lasă un răspuns