Fermierii bulgari, care au vărsat lapte din cisterne la vamă și au blocat din nou granița cu România, anunță că protestele se extind ca durată

Spread the love

Fermierii au continuat să protesteze în Bulgaria, au blocat pentru a doua zi la rând podul de peste Dunăre la Ruse, au deversat o cisternă cu lapte și au organizat un marş cu maşini agricole lângă punctul de control de la graniţă.

Protestele de miercuri au avut loc între orele 10:00 şi 13.

00.

Reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli au anunțat că durata acţiunilor de protest va creşte în fiecare zi – cu excepţia weekendului, când nicio şosea nu va fi închisă – până când cererile fermierilor vor fi satisfăcute, scrie Agerpres, citând BTA.

Fermierii cer o revizuire a propunerilor pentru distribuirea ajutoarelor şi a bugetului, care să prevină falimente în masă în agricultura bulgară, precum şi garanţii clare pentru schimbări legislative care să asigure sustenabilitatea sectorului.

Miercuri, ministrul agriculturii Kiril Vatev a prezentat iniţiativele legislative pe care echipa sa le pregăteşte pentru a soluţiona criza în sector în urma solicitărilor primite din partea ONG-urilor.

Aceasta a avut loc în timpul reuniunii publice a Comisiei pentru Agricultură, Alimentaţie şi Silvicultură, care s-a desfăşurat la Ministerul Agriculturii la iniţiativa lui Vatev.

Înaintea reuniunii, ministrul a luat parte la o discuţie în Consiliul de Miniştri împreună cu premierul Nikolai Denkov.

„Am pregătit principalele puncte din noul memorandum pe care îl propunem să-l semnăm cu fermierii.

Obiectivul este clar: deblocarea procesului cât mai rapid posibil, ceea ce va permite guvernului să sprijine producătorii de cereale care au suferit pierderi în 2023”, a spus Denkov.

El are prevăzută o întâlnire cu reprezentanţii sectorului miercuri seară pentru a ajunge la un acord cu guvernul asupra tuturor punctelor noului memorandum.

Peste 100 de fermieri au protestat miercuri pentru a doua zi la rând în Vama Giurgiu – Ruse, unde au vărsat lapte din cisterne.

Ei au organizat un marş cu maşini agricole lângă punctul de control de la graniţă.

Frontiera a fost blocată și marți, iar coloanele de TIR-uri care nu au mai putut înainta au ajuns la câțiva kilometri.

De altfel, marţi, proteste ale fermierilor au avut loc în peste 80 de zone din Bulgaria.

Podul 2 de peste Dunăre de la Vidin a fost, de asemenea, blocat pentru a doua zi la rând.

Lasă un răspuns