Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a descoperit, în urma unei investigații, că patru furnizori (traderi) de energie electrică au manipulat piața energiei electrice, potrivit unor informații HotNews.
ro.
Faptele sunt atât de grave încât au fost aplicate amenzi record în cazurile ANRE, sancțiunile depășind 3% din cifra de afaceri, ajungând chiar și până la 7,5%.
Sunt firme despre care HotNews.
ro a scris că au avut profituri enorme în 2022, în plină criză energetică.
Amenzile date de ANRE depășesc valoarea de 200 milioane de euro, potrivit informațiilor HotNews.
ro.
Trei dintre cei patru furnzori ar fi EFT Furnizare, Nova Power & Gas și Tinmar.
Aceștia sunt printre furnizorii / traderii despre care HotNews.
ro a scris că a avut profituri enorme în 2022, în plină criză energetică.
Tinmar Energy este unul dintre cei mai mari furnziori din România, firma fiind controlată de omul de afaceri Augustin Oancea.
Având sub 100 de angajați, furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, în creștere cu 157% față de 2021, și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%.
EFT Furnizare SRL avea 5 angajați în 2022 și a ajuns la o cifră de afaceri de 656,3 milioane de lei, în scădere cu 19%, și un profit de 51,3 milioane de lei, în creștere cu 821%.
Acționari sunt: EFT Investments Limited UK – 80%, VOJKAN TOMASEVIC – 15%, AMALIA GABRIELA BADEA – 2,5%, MARIN ALEXANDRU-COSTIN 2,5%.
NOVA POWER & GAS este o firmă din Cluj, care a devenit și partenerul Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor de la Doicești.
În 2022, cu puțin peste 100 de angajați, a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%.
Firma este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%).
Potrivit informațiilor HotNews.
ro, investigația ANRE a fost demarată în urma sesizărilor făcute de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale – OPCOM SA și Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
HotNews.
ro a cerut, în urmă cu o săptămână, puncte de vedere ANRE și unuia dintre acești furnizori, însă nu a primit niciun răspuns până în acest moment.
Vom reveni cu noi informații.
Citește și