De ce este atât de neobișnuit anunțul regelui Charles privind diagnosticul de cancer

Spread the love

Anunțul făcut de monarhia britanică privind boala regelui Charles al III-lea reprezintă o încălcare clară a protocolului regal și o distanțare de tradiție în condițiile în care inclusiv bunicul său a suferit de cancer și a ținut diagnosticul secret de public, explică Sky News.

Istoric vorbind, familiile regale europene, dar și din alte părți ale lumii, au privit bolile ca un semn al slăbiciunii monarhului, obiceiul de a le ține sub tăcere persistând inclusiv în timpul domniei reginei Elisabeta.

Însă anunțul făcut luni de Palatul Buckingham privind boala regelui este unul „într-un fel în linie cu vremurile în care trăim”, potrivit corespondentului Dominic Waghorn de la Sky News.

„Bunicul regelui Charles, regele George al VI-lea, a murit de cancer pulmonar.

Nimeni nu a știut că are cancer la plămâni și unii istorici cred că nici măcar el nu a știut asta, că doctorii nu i-au spus”, scrie Sky News.

Inclusiv în cazul reginei Elisabeta a II-a publicul britanic a fost informat că aceasta suferă de „probleme cu mobilitatea” doar cu câteva zile înainte ca ea să se stingă din viață în data de 8 septembrie a anului trecut.

„Din punct de vedere istoric, boala a reprezentat de fapt o cauză de slăbiciune iar această mentalitate a dăinuit până în secolele XX și XXI cu regina Elisabeta”, subliniază Waghorn.

El spune însă că regele Charles are o mentalitate diferită pe care a ilustrat-o de-a lungul deceniilor în care a deținut titlul de Prinț de Wales și că să păstreze secretă o astfel de informație importantă privind starea sa de sănătate nu este un lucru care să îl caracterizeze.

De altfel, Palatul Buckingham a notat că, deși regele Charles își dorește ca intimitatea să îi fie respectată în această perioadă, el a dorit să facă public diagnosticul de cancer întrucât a încercat de ani de zile să atragă atenția asupra bolii cu ajutorul organizațiilor sale caritabile.

Pe același subiect:

Lasă un răspuns