Cazuri concrete ale oamenilor care, nemulțumiți de relația cu banca, s-au adresat CSALB / Cât durează negocierile și cu ce te alegi concret la final

Spread the love

„În 2007 am achiziționat un apartament în valoare de 60.

000 Euro, creditul fiind în franci elvețieni.

Rata pe care o plătesc este 547 CHF, în jur de 2.

700 lei.

Am cerut băncii să-mi reducă rata, dar nu am primit un răspuns oficial.

Angajații băncii mi-au spus că având în vedere veniturile familiei, nu este cazul de un ajutor financiar”, spune B.

M.

din Vâlcea.

Omul s-a adresat Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), unde după câteva zile a obținut reducerea soldulului cu 15%.

În 2023 s-au adresat CSALB cei mai mulți consumatori din ultimii 7 ani, iar băncile au acceptat cu 15% mai multe cereri de negociere decât în 2022.

Valoarea beneficiilor obținute de consumatori în urma negocierilor cu băncile a depășit anul trecut 3,3 milioane de euro.

Aproape 3000 de cereri a primit CSALB în anul 2023 de la consumatorii care au solicitat băncilor (1.

885 cereri) și IFN-urilor (1.

047 cereri) intrarea într-o negociere în cadrul Centrului.

Alte 555 de înțelegeri între consumatori și bănci/IFN-uri s-au rezolvat amiabil, prin înțelegere directă, după ce consumatorii au trimis cererile către CSALB.

Majoritatea acestora erau probleme simple, care se puteau rezolva și fără aportul unui conciliator al Centrului sau care nu țineau de condiții ce puteau fi negociate (cum sunt cererile de ștergere a înregistrărilor în Biroul de Credit).

24 de zile a fost timpul mediu de negociere cu banca anul trecut.

Deși conform legii (OG 38/2015) timpul maxim de găsire a unei soluții prin conciliere este de 90 de zile și poate depăși acest termen în cazul negocierilor mai complicate, rapiditatea soluționării alternative la instanță a crescut constant în ultimii ani.

Au existat și 31 de negocieri mult mai dificile, care s-au încheiat după mai mult de 100 de zile.

Conciliatorii care au soluționat negocierile cel mai rapid sunt: Roxana Mustățea (medie de 12 zile), Nela Petrișor (medie de 14 zile), Septimiu Stoica și Ionuț Ștefan (medie de 15 zile).

Conciliatorii care au intermediat cele mai multe negocieri în 2023 sunt Alexandru Ambrozie (60 de dosare de conciliere), Mihaela Budișteanu (59 de dosare) și Valentin Cocean (59 de dosare).

Peste 11,3 milioane de euro reprezintă suma totală a beneficiilor obținute de consumatori în urma negocierilor purtate între 2016-2023 în cadrul CSALB.

Cea mai mare sumă rezultată din negocieri s-a înregistrat anul trecut (3,3 milioane euro), cu peste 60% mai mare decât în 2022.

În medie, un consumator a obținut beneficii de 5.

000 de euro dintr-o negociere purtată anul trecut.

De altfel, beneficiile de până în 5.

000 de euro reprezintă jumătate dintre înțelegerile intermediate de CSALB.

Sumele reprezintă diminuări ale costului creditului prin: reducerea sau eliminarea unor comisoane, diminuarea dobânzii, scăderea ratelor și chiar ștergerea întregii datorii (în cazuri dificile).

Peste 500 de procese purtate în instanțele din România au fost soluționate amiabil în ultimii trei ani, în cadrul CSALB.

Băncile și judecătorii au propus consumatorilor soluționarea alternativă, prin conciliere, de la primul termen de judecată.

„Din păcate mai sunt bănci care resping o parte dintre cererile pe care le primesc de la propriii clienți, prin intermediul CSALB.

În aceste circumstanțe, recomandarea noastră reiterată inclusiv pentru anul 2024 este ca aceste instituții de credit să evite ca astfel de spețe să ajungă în instanțele de judecată, încercând soluționarea directă a problemei consumatorului.

Dacă solicitarea nu poate fi rezolvată prin negociere directă între părți, este de preferat ca aceasta să fie soluționată prin implicarea conciliatorilor CSALB, evitându-se calea contencioasă„, spune Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALBValentina Ailincăi, Bacău: ”Solicit ajutor pentru eșalonarea ratei creditului și invoc motive medicale cu un grad ridicat de gravitate.

Am solicitat ajutor din partea companiei de asigurări, dar suma oferită de aceasta este infimă în raport cu dificultățile financiare cu care ne confruntăm.

Totodată, în cadrul aceluiași credit, girantul solicită retragerea lui din credit deoarece nu mai face parte din familie și va părăsi țara în perioada următoare”.

Soluție dată de conciliatorul Dragoș Gheorghe și acceptată de părți: Banca renunță la dobânzile restante calculate/actualizate până la data implementării hotărârii, în valoare de 2.

400 de lei.

Datoria va fi restructurată prin consolidarea celor două contracte de credit în unul singur.

Dobânda va fi diminuată și noului sold i se va percepe o dobândă fixă de 6%.

Dobânzile anterioare pentru cele două credite erau de 8,9%, respectiv 26%.

Perioada de creditare va fi majorată la 84 de luni.

Coplătitorul curent nu poate fi exclus din credit, iar pentru această solicitare nu s-a găsit o rezolvare.

Valentina Ailincăi: ”Nu s-a rezolvat chiar tot, dar sunt mulțumită.

Mi-a prelungit perioada și în loc de două rate la un credit și un card de cumpărături, de aproape 2.

000 de lei, acum am o singură rată de 650 de lei.

Creditul era de nevoi personale, dar cu copii la facultate și probleme medicale care necesită tratament lunar, nu mai puteam plăti.

Problema nu era că nu vreau să plătesc, dar m-am îmbolnăvit, iar cheltuielile au crescut.

Rămâneam mereu cu ratele în urmă și mă împrumutam ca să plătim.

Aproximativ 2 luni a durat totul în cadrul CSALB.

A mers ușor și fără niciun efort din partea noastră.

”Dragoș Man, Bihor: ”Am contractat în 2007 un credit ipotecar pentru suma de 63.

000 CHF.

Solicit sprijin în negocierea cu IFN-ul în vederea găsirii unei soluții amiabile pentru ușurarea poverii financiare căreia îmi este din ce în ce mai greu să-i fac față.

Dacă la data încheierii contractului, valoarea împrumutată era echivalentul a 38 mii euro, în acest moment este echivalentul a 43 mii euro, după 15 ani de plată.

Soluția la care m-am gândit ar fi o reducere a soldului cu 35%.

Totodată, aș dori și rambursarea comisionului de acordare a creditului în valoare de 1.

270 CHF.

”Soluție dată de conciliatorul Vasile Nemeș și acceptată de părți: Comerciantul acordă consumatorului remiterea (ștergerea) parțială de datorie, în procent de 20%, aferentă contractului de credit.

Diferența rămasă în urma ștergerii parțiale urmând a fi rambursată conform prevederilor contractuale, în rate lunare, până la expirarea perioadei contractuale.

Dragoș Man: Am solicitat o reducere a soldului cu 30-35% și în final am obținut 20% după 6-7 schimburi de mailuri.

Cam într-o lună a fost totul gata, eu am mai scăzut din pretenții, ei au mai crescut suma propusă inițial și ne-am înțeles.

Conciliatorul a făcut o treabă excelentă și am simțit că nu am mai fost eu singur în dialog cu banca, ci am fost reprezentat de o instituție.

Parcă raportul s-a echilibrat și asta m-a bucurat.

Am ales la început să apelez la un avocat, dar nu a reușit să obțină ceva de la bancă, motiv pentru care am încheiat colaborarea cu el.

Apoi am apelat eu direct la CSALB, știam de Centru de la Grupul clienților cu credite în CHF.

La final, CSALB a fost un “avocat” mai bun decat avocatul.

”Consumatoarea V.

P.

din Buzău: ”Contract în curs cu banca, întârziere de plată 3 rate.

Nu am job de 6 luni, iar firma soțului încasează greu facturile.

Rog înțelegere pentru întârzieri.

Practic, de un an plătesc lună de lună, dar am rămas cu restanțele.

Solicit o reeșalonare și micșorarea ratelor.

Menționez că în curând, am promisiune de angajare în domeniul vânzări-agribusiness, cu salariu peste medie.

”Soluție dată de conciliatorul Valentin Cocean și acceptată de părți: Se va proceda la restructurarea creditului acordat consumatoarei în sensul includerii sumelor restante în soldul creditului, prelungirea duratei contractului și acordarea unei perioade de grație de 6 luni în care consumatoarea va plăti o rată lunară de 50 lei.

După perioada de grație rata va fi de 866 lei.

Creditul rezultat va avea o perioadă de rambursare de 120 de luni și o dobândă fixă de 7%.

Consumatoarea V.

E din Ialomița: ”Din cauza creșterii generalizate a prețurilor, am o rată la bancă pe care nu reușesc să o achit.

Fac față cu greu ratelor pe care nu le achit integral de mai mult timp (.

.

.

)”Soluție dată de conciliatorul Cosmin Vasile și acceptată de părți: Comerciantul și consumatoarea acceptă restructurarea creanței, cu menținerea costurilor inițiale care sunt în favoarea clientei și majorând perioada de creditare conform opțiunii alese, la 36 de luni, cu o rată lunară de aproximativ 555 de lei.

Pentru a putea beneficia de această soluție, la data semnării noului contract de credit, consumatoarea va achita din surse proprii restanțele curente (aprox.

700 lei), precum și costurile aferente restructurarii (aprox.

150 lei).

Consumatorul B.

M.

din Vâlcea: „În anul 2007 am achiziționat un apartament în valoare de 60.

000 Euro,.

Creditul a fost contractat în franci elvețieni.

Rata pe care o plătesc acum este 547 CHF, în jur de 2.

700 lei.

Menționez că am adresat o cerere de reducere a ratei.

Banca nu mi-a dat un răspuns oficial, dar angajații băncii mi-au spus că având în vedere veniturile familiei, nu este cazul de un ajutor financiar.

”Soluție dată de conciliatorul Corneliu Mușat și acceptată de părți: IFN remite parțial datoria și reduce soldulului obligațiilor aferente contractului de credit cu 15% din valoarea curentă a obligațiilor, creditul urmând a fi derulat în continuare pe un grafic de rambursare ajustat la noua valoare a principalului datorat.

Consumatorul M.

R.

din București: ”Mă aflu într-o situație financiară dificilă, după ce în 2022 am apelat la IFN pentru câteva credite, fără a mă gândi că voi ajunge în imposibilitatea de a le achita.

Problemele au continuat anul acesta, mai ales după ce am fost concediat.

Fiind în perioada de probă, contractul de muncă mi-a fost desfăcut fără preaviz.

Solicit o amânare a plății ratelor, fără a se aplica dobânzi penalizatoare.

”Soluție dată de conciliatorul Corneliu Mușat și acceptată de părți: În legătură cu solicitările consumatorului față de contractul de credit pentru nevoi personale se propune părților soluționarea litigiului prin eșalonarea debitului actual în cuantum de 4.

090 lei în 10 rate lunare a 409 RON, nemaifiind calculate penalități suplimentare la această sumă.

Lasă un răspuns