SUA sunt îngrijorate de supracapacitatea industrială a Chinei / Trump amenință Beijingul cu tarife vamale de 60%

Spread the love

Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea față de Beijing cu privire la repercusiunile pentru gospodăriile și întreprinderile americane ale politicii industriale a Chinei, care ar putea duce la o producție excesivă pentru a compensa criza din sectorul imobiliar chinez, a declarat marți Departamentul Trezoreriei SUA, citat de AFP.

Cele două mari economii ale lumii s-au întâlnit luni și marți la Beijing pentru a treia reuniune a grupului de lucru economic înființat de cele două țări în octombrie pentru a încerca să-și consolideze legăturile.

Oficialii americani „au ridicat probleme care îi îngrijorează, inclusiv practicile de politică industrială ale Chinei și supracapacitatea excesivă, precum și consecințele pentru întreprinderile și lucrătorii americani”, a precizat Trezoreria americană într-un comunicat publicat marți după reuniune.

Confruntată cu o criză fără precedent în sectorul imobiliar – unul dintre pilonii economiei sale – China încearcă să stimuleze noile sale motoare de creștere, inclusiv vehiculele electrice și bateriile, alimentând temerile legate de o producție excesivă în fața unei cereri mai slabe.

Consumul gospodăriilor din China rămâne lent.

Anul trecut, exporturile au scăzut pentru prima dată în ultimii șapte ani, fiind penalizate de tensiunile geopolitice și de cererea globală slabă.

Supracapacitatea devine îngrijorătoare în anumite sectoare, potrivit unui sondaj recent publicat de Camera de Comerț Americană în China.

La rândul său, Ministerul chinez de Finanțe „și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tarifele suplimentare impuse de Statele Unite Chinei, la restricțiile bilaterale privind investițiile și la sancțiunile și represiunea împotriva companiilor chineze” în timpul reuniunii de două zile, potrivit unui comunicat de presă al Beijingului.

Donald Trump, care l-ar putea înfrunta pe Joe Biden în alegerile prezidențiale americane din noiembrie, ia în considerare impunerea unor tarife vamale de 60% pentru produsele importate din China dacă va fi reales, a confirmat el duminică într-un interviu acordat canalului conservator Fox Business.

foto: © Virojt Changyencham | Dreamstime.

com

Lasă un răspuns