Erdogan și Putin vor discuta despre „noul mecanism” pentru exporturile cerealelor ucrainene la Marea Neagră, în prima vizita a liderului rus într-o țară NATO de la începutul războiului

Spread the love

Președintele turc Tayyip Erdogan va discuta despre un nou mecanism care să permită exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale viitoare în Turcia, a declarat duminică ministrul de externe Hakan Fidan, relatează Reuters.

Putin este așteptat să viziteze Turcia pe 12 februarie pentru a-l întâlni pe Erdogan, a declarat anterior un oficial turc, în ceea ce va fi prima călătorie a liderului rus într-un stat NATO de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.

Există eforturi pentru a găsi „noi metode” de a transporta cereale ucrainene pe piețele mondiale, a spus Fidan într-un interviu acordat televiziunii private A Haber.

„Acordul anterior cu cereale a funcționat într-un anumit mecanism, acum s-a văzut că există posibilitatea de a merge cu un alt mecanism, iar acum există eforturi pentru a concretiza această posibilitate”, a spus Fidan, adăugând că Erdogan va ridica această problemă în întâlnirea sa cu Putin în Turcia.

Ankara a încercat să convingă Rusia să revină la Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, de la care Moscova s-a retras în iulie 2023, la un an după ce a fost implementată.

Acordul a fost intermediat de Națiunile Unite și Turcia pentru a asigura trecerea în siguranță a exporturilor din porturile ucrainene.

Kievul a declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii pentru a revitaliza acordul, dar Moscova a spus că nu există nicio posibilitate de a-l restabili.

Fidan a spus că unele nave au reușit să transporte cereale ucrainene în Marea Neagră, chiar și fără acordul în vigoare.

„Vrem să clarificăm această situație cu noul mecanism”, a spus el

Lasă un răspuns