Rețelele 2G și 3G nu se închid doar în România: Ce se întâmplă în alte țări din UE și cum sunt ajutați oamenii să treacă la noile tehnologii

Spread the love

Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G, proces demarat de Orange, RCS&RDS și Telekom Mobile în România, se întâmplă de ceva timp în Europa.

În peste jumătate din țările UE, cel puțin un operator de comunicații a renunțat la 3G, alții au început înlocuirea treptată a acestei tehnologii, iar în țări ca Ungaria s-au acordat subvenții de la stat pentru achiziția de noi telefoane.

Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, a anunțat recent închiderea graduală a rețelei 3G, începând din luna iunie a acestui an, și tranziția abonaților către tehnologiile mai rapide și eficiente 4G și 5G.

Utilizatorii 3G au fost sfătuiți să meargă în magazine pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a a-și cumpăra telefoane compatibile 4G/5G, cu prețuri speciale și reduceri la reinnoirea abonamentului.

Alți doi operatori mobili, Digi/RCS&RDS și Telekom Mobile, au precizat pentru HotNews.

ro că au renunțat la 3G încă de anul trecut.

Telekom Mobile a spus că, la momentul închiderii 3G, și-a spijinit clienții în realizarea tranziției către noile tehnologii, în timp ce Digi/RCS&RDS spune că a păstrat nemodificate prețurile și a facilitat în mod gratuit abonaților tranziția la tehnologia 5G.

Vodafone este singurul mare operator mobil care nu a comunicat încă planurile legate de renunțarea la 3G.

Autoritatea de reglementare în comunicații a precizat pentru HotNews.

ro că închiderea unei rețele 3G presupune scoaterea din uz a stațiilor de bază care utilizează această tehnologie și preluarea traficului de voce și date din această rețea de către stațiile de bază din rețelele 4G și 5G.

Autoritatea spune că încetarea funcționării tehnologiei 3G ar putea avea un impact direct asupra furnizării serviciilor incluse în anumite contracte de servicii, caz în care furnizorii sunt obligați să le modifice și să se asigure că noile prevederi au fost agreate de clienții afectați.

Înlocuirea graduală a tehnologiei 3G cu 4G sau 5G nu are loc doar în România, ci este un proces firesc de migrare la noile tehnologii, care se manifestă la nivel global și regional, susține ANCOM.

Tehnologiile 4G și 5G oferă avantaje importante față de 3G, cum ar fi: „creșterea eficienței utilizării spectrului, calitate superioară a serviciilor de comunicații furnizate (viteză crescută de transfer a datelor la utilizator, întârziere de transfer a datelor scăzută), capacitate de trafic de date crescută la nivelul rețelei, o diversitate și flexibilitate mai mare a serviciilor disponibile, fiabilitatea conexiunii, eficiența energetică și securitatea comunicației mult îmbunătățite”.

Mai multe informații cu privire la procesul de închidere a rețelelor 2G și 3G la nivel european sunt disponibile într-un raport realizat în decembrie 2023 de BEREC, organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, care prezintă exemple din câteva țări:După consultări cu părțile interesate, NMHH (n.

a Arbitrul telecom din Ungaria) a concluzionat că eliminarea treptată a 2G nu este fezabilă până când nu sunt dezvoltate soluții adecvate pentru a gestiona următoarele probleme:În cazul retragerii treptate a 3G, NMHH a lansat, în februarie 2021, un program numit „NetreFel” menit să informeze oamenii pentru a asigura oprirea fără probleme a rețelelor 3G.

Tot prin acest program s-a acordat o subvenție unică utilizatorilor rezidențiali pentru a-și înlocui vechile telefoane mobile cu telefoane mobile compatibile cu cel puțin 4G VoLTE.

Mai întâi, s-au acordat subvenții doar pentru schimbul de dispozitive 3G, ulterior opțiunea de înlocuire a fost extinsă și la telefoanele 2G.

Subvenția inițială de 20.

000 forinți (aproximativ 54 euro) a fost dublată în a doua fază a programului.

Până la 31 martie 2023, 120.

000 de telefoane au fost înlocuite cu dispozitive noi capabile 4G/5G, în timp ce telefoanele vechi au fost colectate și reciclate într-un mod prietenos cu mediul.

Programul a fost finanțat cu aproximativ 11,4 milioane de euro din bugetul NMHH și datorită lui nu au existat plângeri ale consumatorilor.

Magyar Telekom și-a închis serviciile 3G la 30 iunie 2022, Vodafone a făcut același lucru la 31 martie 2023, iar al treilea operator, Yettel, a oprit, de asemenea, marea majoritate a serviciilor sale 3G, operațiune care ar fi urmat să fie finalizată la 31 decembrie 2023.

Clienții persoane fizice vor putea să obțină un telefon compatibil și ar putea avea telefonul vechi reciclat sau schimbat, iar clienții de business vor putea opta pentru tehnologia LTE-M, mai potrivită pentru dispozitivele IoT.

La nouă luni de la comunicatul Orange, alți operatori au făcut anunțuri similare: va opri 2G până în 2026 și 3G până în 2028, în timp ce Bouygues Telecom va opri 2G până în 2026 și 3G până în 2029.

Un operator de telefonie mobilă a anunțat că va înceta operațiunile 3G până la sfârșitul anului 2025.

Ceilalți doi operatori de telefonie mobilă nu au anunțat încă o dată pentru întreruperea operațiunilor 3G.

Clienții afectați au fost și vor fi informați de către operatorii de rețele de telefonie mobilă în timp util și de mai multe ori în scris, prin telefon și prin mesaj text despre înlocuirea tehnologiei 2G și 3G.

De asemenea, clienții afectați vor primi oferte de la operatorii de rețele mobile pentru a-i ajuta să facă față tranziției la noile tehnologii.

VEZI RAPORTUL BEREC PRIVIND RENUNȚAREA LA 2G ȘI 3G

Lasă un răspuns