Ministerul de Externe leton vrea ca toate companiile cheie din țară să fie verificate dacă au legături cu Rusia, după ce o eurodeputată a fost acuzată de spionaj în favoarea Moscovei

Spread the love

Ministerul de Externe al Letonia a propus investigarea relațiilor angajaților din structurile de conducere ale celor mai mari companii din Letonia cu Rusia, Belarus și alte țări care susțin agresiunea împotriva Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Ministerul își propune să investigheze dacă există cetățeni ai Rusiei, Belarusului sau ai altor țări terțe în structurile de conducere ale companiilor și organizațiilor cheie letone care „sprijină direct sau indirect agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei” sau există cetățeni în structurile de management ale companiilor și organizațiilor importante din Letonia care „pot fi asociați cu instituțiile de stat ale Rusiei”.

Anunțul vine după ce The Insider a scris că Tatjana Zdanoka, deputată letonă în Parlamentul European, este un spion de încredere al serviciilor de informații rusești timp de peste un deceniu.

Parlamentul European a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra eurodeputatei letone Tatjana Zdanoka.

Politiciana ar fi „apărat în mod deschis” poziţiile Moscovei, potrivit articolului The Insider bazat pe schimburi de e-mail-uri între Zdanoka şi agenţi ruşi, incluzând „rapoarte explicite şi detaliate despre activitatea ei ca europarlamentar”.

Aceste e-mail-uri se referă la „întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles” şi la „cereri de finanţare provenite din surse ruseşti pentru activităţile sale politice”.

Lasă un răspuns