SUA aprobă vânzarea de drone către India în valoare de 4 miliarde de dolari

Spread the love

Statele Unite au aprobat joi vânzarea de drone militare către India în valoare de 4 miliarde de dolari, într-un moment în care cele două țări încearcă să își consolideze cooperarea, inclusiv cea militară, potrivit AFP.

Vânzarea, care include 31 de drone MQ-9B, a fost notificată în mod oficial Congresului, așa cum prevede legislația americană, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA.

Congresul nu a dat încă undă verde în mod oficial vânzării acestor drone fabricate de General Atomics, dar majoritatea reprezentanților aleși din SUA sunt în favoarea unor legături mai strânse cu New Delhi.

„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Indiei de a răspunde la amenințările actuale și viitoare, permițându-i să efectueze patrulări de supraveghere și recunoaștere fără echipaj uman a culoarelor de operare maritime”, se arată în comunicat.

Premierul indian Narendra Modi a fost primit cu mare fast la Casa Albă în iunie anul trecut, în timp ce președintele Joe Biden a vizitat New Delhi pentru un summit al țărilor G20, lăudând „parteneriatul solid și durabil” dintre cele două țări.

India este, de asemenea, membră a Quadrantului, care reunește Statele Unite, Australia și Japonia pentru a discuta probleme de securitate.

New Delhi se află în prima linie împotriva ascensiunii Chinei și este adeptul alinierii multiple, continuând, de exemplu, să coopereze cu Rusia, care a fost ostracizată de Occident de la invazia din Ucraina.

Lasă un răspuns