Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina.
Însă, potrivit unui sondaj de opinie realizat în decembrie anul trecut, aproape 20% dintre români au declarat că ar emigra în cazul unui război.
Șeful armatei române se așteaptă la o escaladare a războiului din Ucraina „în perioada imediat următoare”.
„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici.
Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova.
Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest.
Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.
Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a declarat șeful armatei Gheorghiță Vlad în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă România.
Potrivit șefului armatei, Rusia a devenit o problemă pentru „democrație”, în condițiile în care prin intermediul intervenției pe scară largă din Ucraina, Moscova a deschis un război pentru lumea democrată.
Vlad a subliniat că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.
În acest sens, acesta a cerut urgentarea actului normativ.
„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație.
În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată.
Nu este un război cu Ucraina.
(.
.
.
).
În primul rând, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război.
Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației”, a explicat șeful armatei Gheorghiță Vlad pentru sursa citată.
Gheorghiță Vlad a precizat că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, prin care se încearcă schimbarea sistemului.
Șeful Statului Major al Apărării spune că își dorește ca proiectul să fie adoptat în acest an.
Printre opțiunile făcute publice de reprezentanții armatei, figurează și posibilitatea introducerii serviciului militar în termen, voluntar.
Proiectul care modifică legea privind pregătirea populației pentru apărare a fost depus în Parlament.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro