Rheinmetall, unul dintre principalii producători mondiali de echipamente militare și furnizor pentru armata Ucrainei, a anunțat miercuri preluarea unui pachet de 72,5% din acțiunile Automecanica Mediaș, tranzacție văzută de compania germană ca fiind una strategiă.
Fabrica din Mediaș va avea un rol-cheie în pregătirea operațională a vehiculelor de luptă folosite în Ucraina, spune Rheinmetall.
Această achiziție întărește prezența companiei din Dusseldorf în Europa Centrală, deschizând ușa către noi clienți din țări din regiune cu potențial substanțial de vânzări, se arată într-un comunicat al companiei germane.
Rheinmetall are deja activități în alte două țări de pe flancul estic al NATO, Ungaria și Lituania.
Mai mult, în decembrie 2023, statul român a atribuit companiei o comandă majoră de apărare aeriană în valoare de 328 de milioane de euro.
Prin Rheinmetall Landsysteme GmbH, Grupul va deține un pachet de 72,5% din acțiunile Automecanica Mediaș, care va opera în România sub numele Rheinmetall Automecanica SRL.
Restul acțiunilor din companie vor rămâne unor acționari privați.
Acordul contractual necesită aprobarea autorităților guvernamentale înainte de a intra în vigoare.
Pe termen mediu, Rheinmetall estimează potențialul anual de vânzări al companiei nou achiziționate la aproximativ 300 de milioane de euro.
„Aducerea Automecanica Mediaș în familia Rheinmetall marchează o altă etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenței Grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la consolidarea capacităților defensive ale UE și NATO în estul Europei.
Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim România în proiecte viitoare în domeniul vehiculelor, precum și cu alte tehnologii Rheinmetall.
Aici, includerea partenerilor locali și întărirea economiei românești sunt chestiuni de interes central pentru noi.
Dorim să răspundem în cel mai bun mod posibil așteptărilor politicienilor și militarilor României”, spune Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall.
Automecanica Mediaș este un producător de lungă durată de vehicule speciale, camioane montate și remorci pentru piața civilă și militară.
Rheinmetall cooperează cu Automecanica din 2022, când cei doi parteneri și-au unit forțele pentru a opera o unitate de întreținere și reparații pentru vehicule militare în Satu Mare.
Fabrica din Mediaș este gata să joace un rol-cheie în menținerea pregătirii operaționale a vehiculelor de luptă construite în Occident și folosite în Ucraina, precum și în asigurarea suportului logistic.
Prezența Rheinmetall în România înseamnă că forțele dislocate pe flancul estic al NATO vor putea conta pe timpi de răspuns mai scurti și pe lanțuri de aprovizionare mai robuste, se mai arată în comunicat.
Achiziția constituie o nouă extindere a rețelei globale de producție de vehicule a Rheinmetall, care include deja fabrici în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Țările de Jos și Germania.
Camioane montate, remorci și alte vehicule speciale dezvoltate și produse de Automecanica măresc și completează gama existentă de camioane militare Rheinmetall, un domeniu în care Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) este o forță majoră pe piețele mondiale.
Privind în perspectivă, șasiurile sistemelor antiaeriene aparținând armatei române urmează să fie întreținute și modernizate inclusiv aici.
Cu sediul central în Düsseldorf, Germania, Rheinmetall AG este o întreprindere de înaltă tehnologie cu aproximativ 34.
000 de angajați în 139 de locații din întreaga lume.
Grupul a avut vânzări în 2022 de 6,4 miliarde de euro.
Automecanica Mediaș este un producător român de echipamente pentru camioane și remorci pentru piața civilă și militară.
Compania produce, de asemenea, cisterne pentru transportul de combustibil și alimente lichide, precum și pentru transportul de mărfuri generale.
În plus, portofoliul de produse al Automecanica include mașini de măturat străzi și vehicule de construcție.
Înființată în 1941 ca Atelierele de Stat pentru Aeronautică Mediaș, compania a trecut la producția de platforme de ridicare și montabile pentru vehicule în 1962.
Sursa foto: Dreamstime