Agricultură: Promisiunile Ursulei von der Leyen pentru agricultorii europeni

Spread the love

Comisia Europeană urmează să pregătească o propunere pentru a „reduce povara administrativă” care apasă asupra agricultorilor, a anunțat joi președinta sa, Ursula von der Leyen, în încercarea de a răspunde la furia sectorului, potrivit AFP.

„Vom lucra cu președinția belgiană (a Consiliului Uniunii Europene, n.

r.

) la o propunere pe care o vom prezenta (.

.

.

) pentru a reduce povara administrativă” a procedurilor Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat liderul german la finalul unui summit european.

Această propunere va fi „gata la timp” pentru următoarea reuniune a miniștrilor agriculturii din UE din 26 februarie (la Bruxelles), a promis ea.

„Trebuie să apărăm interesele legitime ale agricultorilor, în special în cadrul negocierilor noastre comerciale, garantând condiții de concurență echitabile în ceea ce privește standardele”, a mai declarat von der Leyen.

Acordul comercial aflat în discuție cu țările sud-americane din Mercosur este văzut ca o sperietoare pentru sectorul agricol european, chiar dacă Bruxellesul a recunoscut la începutul săptămânii că „nu erau îndeplinite condițiile” pentru a-l semna în forma actuală.

În marja summitului european, von der Leyen s-a întâlnit joi după-amiază cu reprezentanții Copa-Cogeca, organizația sindicatelor agricole majoritare în UE, după cum a anunțat aceasta din urmă.

La reuniune au participat prim-miniștrii Belgiei și Olandei, precum și delegați ai organizațiilor agricole belgiene, adaugă Copa-Cogeca pe X (fostul Twitter).

„UE trebuie să vină cu răspunsuri concrete și pragmatice, departe de ideologie și dogmatism”, insistă această organizație, care, într-o scrisoare adresată cu o zi înainte Comisiei, a afirmat că „poverile economice și birocrația îi sugrumă pe agricultori”.

Anunțul Comisiei Europene intervine în contextul în care mii de manifestanți din mai multe țări și aproximativ 1.

200 de tractoare au ieșit joi pe străzile din Bruxelles pentru a exprima furia agricultorilor din întreaga Europă.

Printre motivele exasperării lor se numără reglementările europene considerate prea complexe, aplicate în mod disparat de la o țară la alta, precum și procedurile considerate prea greoaie pentru a solicita ajutoare sau pentru a răspunde la controale prea pretențioase.

Însuși ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a cerut miercuri o „simplificare” rapidă a procedurilor PAC, asigurând că Parisul este pregătit „alături de alte țări europene” să „ia inițiative” pe această temă.

„Nu putem avea o PAC atât de complexă și de incomprehensibilă, uneori atât pentru administrațiile noastre, cât și pentru fermierii noștri”, a declarat el după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul european pentru agricultură.

Schimbările climatice fac uneori imposibilă aplicarea calendarului impus de regulamente, a remarcat el, referindu-se, de asemenea, la „scutirile, formularele și certificatele necesare”, chiar și atunci când controlul prin satelit „ar putea face posibilă ușurarea procedurilor”.

Emmanuel Macron a declarat joi că importurile de cereale ucrainene vor fi, de asemenea, acoperite de un „mecanism de salvgardare consolidat” la nivel european, permițând „intervenția” în cazul destabilizării prețurilor în cadrul Uniunii Europene, potrivit AFP.

Președintele francez a cerut de asemenea Comisiei Europene să vină cu „simplificări concrete și tangibile până la sfârșitul lunii februarie” pentru fermierii care protestează de mai multe zile în Franța și în alte țări europene.

Lasă un răspuns