Păgubiții RCA ai unui asigurător în faliment vor putea cere daune de peste 500.000 de lei / Schimbarea cerută de UE a trecut de Guvern

Spread the love

Păgubiții RCA ai unui asigurător în faliment vor putea cere pe viitor despăgubiri peste 500.

000 de lei pentru fiecare contract de asigurare, suma maximă pe care o plătește acum Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

România riscă o procedură de infringement dacă nu va implementa rapid această modificare cerută de o Directivă UE, dar măsura nu se va aplica decât în cazul viitoarelor falimente.

Actul normativ adoptat miercuri de Guvern transpune în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2021/2118 prin care se asigură protecția persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule, îndreptățite să primească despăgubiri în temeiul contractelor RCA în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor care au încheiat contractele pentru persoanele responsabile de producerea prejudiciilor.

Modificările vizează în principal următoarele aspecte:Proiectul de lege vizează și definirea distinctă a persoanelor prejudiciate RCA în cadrul creditorilor de asigurări, pentru a asigura claritate în ceea ce priveşte, pe de o parte, faptul că plafonul actual de 500.

000 de lei prevăzut de lege se menține numai în ceea ce privește plata creanțelor de asigurare rezultate din alte forme de asigurare decât contractele RCA, iar pe de altă parte, faptul că, în caz de lichidare, care nu este bazată pe insolvență, Fondul are obligații de plată doar către persoanele prejudiciate îndreptățite să primească despăgubiri în temeiul contractelor RCA.

Totodată, reglementează un mecanism de finanțare a Fondului prin accesarea de împrumuturi de la stat, în situații excepționale în care resursele financiare disponibile ale acestuia nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor datorate potrivit legii creditorilor de asigurări şi organismelor similare din alte state membre.

Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern va fi transmis Parlamentului pentru amendamente și adoptare.

Păgubiții RCA ai City Insurance și Euroins au încasat ăână în luna noiembrie a anului trecut peste 630 milioane de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), organismul care plătește despăgubirile în cazul unui asigurător intrat în faliment, în limita a 500.

000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

La solicitarea HotNews.

ro, FGA a explicat atunci ce modificări va aduce la plata daunelor modificările cerute de Directiva UE:Pentru detalii citește: Modificări RCA: Păgubiții unui asigurător în faliment vor putea cere daune de peste 500.

000 de lei / Topul plăților FGA din acest an – DOCUMENT

Lasă un răspuns