Londra avertizează asupra unei „flote fantomă” rusești pentru a eluda sancțiunile occidentale

Spread the love

În pofida cooperării dintre Londra și aliații săi în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina, Moscova multiplică mijloacele de eludare a acestora, în special prin formarea unei „flote fantomă de petroliere”, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat miercuri și citat de AFP.

„Suntem îngrijorați de dovezile din ce în ce mai numeroase că Rusia a reușit să eludeze sancțiunile, în special prin intermediul unor state terțe și al unor flote fantomă de petroliere”, scrie Comisia pentru afaceri europene din Camera Lorzilor, care a fost responsabilă de redactarea raportului.

În această privință, „Marea Britanie și aliații săi trebuie să ia măsuri decisive”, se mai arată în raport.

Un embargo petrolier, un plafon al prețului țițeiului rusesc, inclusiv o interdicție privind furnizarea de servicii de transport maritim (comerț, transport de marfă, asigurări, armatori etc.

) pentru companiile cu sediul în UE, G7 și Australia, un mecanism similar pentru produsele petroliere.

.

.

multe sancțiuni occidentale au fost concepute pentru a lovi în avântul financiar al Rusiei.

Pentru a ocoli aceste sancțiuni, Moscova și-a redus dependența de serviciile de transport maritim occidentale prin construirea unei „flote fantomă” de petroliere și prin cumpărarea de nave vechi cărora le oferă propriile servicii de asigurare, potrivit Rystad Energy.

„179 de tancuri petroliere pline ale flotei rusești din umbră au părăsit porturile rusești în noiembrie 2023”, arată institutul economic ucrainean KSE, cu sediul la Kiev, în raportul său din decembrie „Russian Oil Tracker”.

În octombrie 2023, flota fantomă a permis exportul a aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi de țiței și 800.

000 de barili pe zi de produse petroliere, potrivit KSE.

În plus, raportul parlamentar subliniază că „lacunele rezultă din divergențele dintre regimurile de sancțiuni, ceea ce le slăbește eficacitatea”, solicitând ca acestea să fie „cât mai limitate posibil”.

foto: Harshit Srivastava | Dreamstime.

com

Lasă un răspuns