Găgăuzia: Profesorii și elevii, obligați să participe la un marș de aniversare a unui referendum ilegal / Reacția Chișinăului

Spread the love

Profesorii şi elevii claselor liceale din Autonomia Găgăuză sunt obligaţi să participe în data de 2 februarie la un marş pentru a marca aniversarea referendumului din 2014, considerat ilegal de Chişinău, prin care alegătorii s-ar fi pronunţat împotriva integrării în Uniunea Europeană, dar au fost, în schimb, pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică, o organizaţie ce gravitează în jurul Rusiei.

Un document al Direcţiei Generale de Învăţământ din Găgăuzia, în care se dau dispoziţii pentru participarea la marş, a fost publicat de presa locală, iar în reacţie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) de la Chişinău a cerut „să nu fie perturbat procesul educaţional”.

De asemenea, ministerul a anunţat că va sesiza organele de drept în legătură cu acţiunile conducerii Direcţiei pentru învăţământ din Găgăuzia, relatează NewsMaker.

Potrivit ordinului semnat de şefa Direcţiei Generale de Învăţământ din Găgăuza, Natalia Cristeva, directorii tuturor celor 44 de instituţii de învăţământ din autonomie sunt obligaţi să organizeze participarea cadrelor didactice şi a elevilor din clasele liceale la marşul „consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014”.

Evenimentul va avea loc la Comrat, pe 2 februarie.

Alţi 88 de directori şi directori adjuncţi (câte două persoane din cele 44 de instituţii de învăţământ) sunt obligaţi să participe la forumul „Exprimarea voinţei poporului Găgăuziei: realizări, perspective şi experienţa anului 2014”.

Forumul va avea loc în aceeaşi zi la Casa de Cultură din Comrat.

La 2 februarie 2014, în Găgăuzia a avut loc un referendum la care locuitorii autonomiei au răspuns la întrebarea dacă este mai bine pentru Republica Moldova să adere la UE sau la Uniunea Vamală Euroasiatică.

De asemenea, aceştia şi-au exprimat părerea cu privire la necesitatea ca autonomia să aibă o lege privind dreptul la autodeterminare „în cazul în care Moldova îşi va pierde independenţa”.

Potrivit Comratului, 97% dintre participanţii la plebiscit au votat împotriva integrării europene a ţării, dar în favoarea aderării la Uniunea Vamală Euroasiatică.

Iar peste 98% au votat pentru ca Găgăuzia să devină automat un stat independent „în cazul în care Moldova îşi pierde suveranitatea”.

Chişinăul a declarat ilegal referendumul din autonomia găgăuză.

Cu toate acestea, în 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în Autonomia Teritorială.

Ca urmare a ordinului dat de autorităţile din domeniul educaţiei din UAT Găgăuză, Ministerul Educaţiei de la Chişinău a anunţat că s-a sesizat din oficiu.

MEC a subliniat că, potrivit Codului educaţiei din Republica Moldova, personalul didactic şi de conducere are obligaţia de a nu face şi a nu permite propaganda şovină, naţionalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educaţional şi de a nu implica elevii şi studenţii în acţiuni politice (mitinguri, demonstraţii, pichetări).

„MEC solicită Direcţiei Generale Învăţământ Găgăuzia, directorilor instituţiilor publice de învăţământ general şi cadrelor didactice să nu admită perturbarea procesului educaţional la data de 02 februarie 2024.

Totodată, MEC informează despre faptul că urmează a fi sesizate organele de drept în privinţa acţiunilor factorilor de decizie din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Găgăuzia cu referire la iniţiativa de implicare a elevilor în participare la evenimentul din 02 februarie 2024”, se arată într-un comunicat transmis de instituţie.

(News.

ro)

Lasă un răspuns