Centru de date Google în România? Ministrul Ivan: Venim cu informații concrete până la jumătatea anului 2024 / Măsuri împotriva deep fake

Spread the love

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus miercuri că există discuții la cel mai înalt nivel cu marile companii de tehnologie, în special din SUA, pentru dezvoltarea de capacități în România, inclusiv pentru crearea unui centru de date Google.

„Sper că în cel mai scurt timp să vă pot da niște date concrete.

În speță, până la jumătatea anului 2024”, a spus ministrul.

Întrebat când am putea afla ceva concret, ministrul Bogdan Ivan a precizat că date fiind informațiile sensibile discutate, nu are acordul celorlalți parteneri ca să dezvăluim aceste date, dar a avansat totuși un interval de timp.

Karan Bhatia, vicepreședintele Google pe afaceri guvernamentale, cu care premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit în SUA, va veni în România la începutul anului viitor pentru a discuta posibile investiții în cloud și într-un centru de date în România, au declarat luna trecută pentru HotNews.

ro surse guvernamentaleÎn cadrul vizitei în SUA, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu oficialii Google, cărora le-a propus, printre altele, și înființarea unui centru de date în România.

Ministrul spune că are discuții și cu alte companii de tehnologie, pe agendă fiind amenințările venite din partea tehnologiei deep fake.

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a atenționat încă din luna noiembrie a anului trecut în privința pericolului tehnologiei deep fake, dând ca exemplu un caz în care apare imaginea premierul Marcel Ciolacu.

Cum funcționează capcana întinsă de infractori? Sebastian Burduja, ministrul energiei, a depus în această lună o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o tentativă de deep fake, prin care se încearcă păcălirea cetățenilor, cu o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL.

Mai exact, a fost lansat pe rețelele de socializare un video fals, care îl prezintă pe ministrul energiei încurajând cetățenii să investească în această schemă fictivă, pentru a obține câștiguri.

Imaginile par reale, însă la o analiză atentă se poate observa că vocea ministrului este puțin distorsionată, iar mișcările feței arată nenatural.

Deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat.

De multe ori, tehnologia deepfake poate fi folosită pentru obținerea frauduloasă de bani.

De exemplu, în 2019, directorul unei companii energetice din Marea Britanie a fost convins să trimită 200.

000 de euro către un furnizor din Ungaria, deoarece credea că șeful său îl pune să facă asta.

Chiar și primarii mai multor capitale europene au picat în capcana unui deepfake.

În 2022, aceștia au susținut convorbiri video cu presupusul lor omolog de la Kiev, doar că interlocutorul nu era Vitali Klitschko, deși semăna cu acesta.

Cei care au fost păcăliți sunt primarii din Berlin, Madrid și Viena.

Lasă un răspuns