Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marți Uniunea Europeană că a planificat să declanșeze un „Armageddon” împotriva țării sale, dar că Budapesta nu și-a schimbat poziția față de deblocarea asistenței pentru Ucraina, relatează Politico.
Comentariile sale vin după ce Financial Times a scris într-un articol publicat la sfârșitul săptămânii trecute că oficialii de la Bruxelles au redactat un plan de sabotare a economiei Ungariei prin tăierea tuturor fondurilor UE pentru Budapesta, acesta urmând să fie implementat dacă Orban nu renunță la vetoul în privința adoptării pachetului multianual de asistență pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro.
Orban a declarat într-un interviu publicat marți de săptămânalul francez Le Point că planul „este ca manualul unui șantajist” și că adoptarea acestuia ar plasa Ungaria sub o „blocadă financiară masivă”.
„Apoi Ungaria ar suferi Armageddonul”, a adăugat el, afirmând totodată că nu are „niciun dubiu” că documentul obținut de jurnaliștii de la FT este autentic.
„Cunoscând Bruxelles-ul, ei sunt capabili de asta”, a mai spus Viktor Orban.
El a fost singurul șef de guvern din UE care a votat în luna decembrie împotriva adoptării pachetului masiv de asistență pregătit de Comisia Europeană pentru Ucraina, blocând de facto măsura prin dreptul de veto al Ungariei.
Pachetul de asistență urma să folosească fonduri din bugetul multianual al UE, ceea ce înseamnă că el trebuie aprobat în unanimitate de statele membre ale blocului comunitar.
„Nimic nu s-a schimbat” în ceea ce privește poziția Ungariei pe acest subiect, a insistat Viktor Orban în interviul acordat presei franceze.
„Ungaria, ca stat suveran, se opune acestei modificări aduse bugetului.
Ei încearcă să ne convingă, apoi pun presiuni pe noi, apoi ne șantajează pentru a ne forța să ne alăturăm lor”, a acuzat el, deplângând că „este foarte dificil să rămâi singur în această familie”.
Documentul obținut de FT arată că oficialii de la Bruxelles au elaborat o strategie care să ia la țintă în mod explicit slăbiciunile economiei ungare, pericliteze stabilitatea forintului și ducă la prăbușirea încrederii investitorilor cu scopul de a afecta „locurile de muncă” și creșterea economică, în cazul în care Orban va folosi în continuare dreptul său de veto pentru a bloca asistența pentru Ucraina.
Documentul afirmă că „în cazul în care nu se ajunge la nicio înțelegere la [summitul de] pe 1 februarie, alți șefi de stat și guvern vor declara în public că, având în vedere comportamentul neconstructiv al premierului ungar (.
.
.
) ei nu își pot imagina ca” fonduri UE să fie oferite Budapestei.
În lipsa fondurilor europene, „piețele financiare și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”, mai notează documentul, adăugând de asemenea că o asemenea pedeapsă „ar putea declanșa o creștere rapidă a costurilor finanțării deficitului public și o cădere a monedei” ungare.
Comisia Europeană a negat existenţa unui plan de acest fel şi a afirmat că documentul din Financial Times este o „notă explicativă” care descrie starea actuală a economiei ungare şi nu reflectă stadiul negocierilor asupra revizuirii bugetului UE pentru includerea în acesta şi a ajutorului pentru Ucraina.
Contactat duminică de Financial Times pentru a comenta planul redactat la Bruxelles privind sabotarea economiei Ungariei, ministrul ungar pentru relația cu UE, Janos Boka, a declarat că nu este la curent cu o astfel de amenințare, dar că Budapesta „nu cedează presiunilor”.
Însă Balazs Orban, consilierul principal al premierului ungar pe probleme politice, a declarat luni dimineața că Budapesta a trimis Bruxelles-ului încă de sâmbătă o propunere care arată că este dispusă să aprobe folosirea bugetului comunitar pentru ajutorarea Ucrainei, cu anumite condiții.
„Bruxelles-ul folosește șantajul împotriva Ungariei de parcă nu va exista ziua de mâine, în pofida faptului că am propus un compromis”, a scris Balasz pe contul său de pe platforma social media „X”, fosta Twitter.
Comentariile lui Viktor Orban publicate marți de Le Point vin la doar o zi după ce ministrul său de externe, Peter Szijjarto, a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începerea invaziei rusești în țara vecină, insistând pentru mai multe drepturi acordate minorității maghiare.
Omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, a anunţat că cele două părţi au convenit să înfiinţeze o comisie bilaterală care să rezolve, în termen de zece zile, dezacordurile dintre cele două părţi cu privire la problema minorităţii maghiare din Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 706-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.