Zelenski recunoaşte o înrolare brutală a unor ucraineni

Spread the love

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoaşte brutalitatea unor reprezentanți ai birourilor de înrolare militară care au luat bărbați de pe stradă pentru a-i trimite pe front, în contextul controversatului proiect de lege privind mobilizarea.

„Sunt imagini pe internet cu bărbați care sunt luați de pe stradă de către ofițeri militari.

Cât costă libertatea personală într-o țară care luptă pentru libertatea sa?” este întrebat Zelenski într-un interviu acordat postului german ARD.

„Costul libertății?”.

.

.

”În primul rând, aceste acțiuni au fost greșite.

Dacă reprezentanții oficiilor de înrolare au mers pe străzi și au căutat pe oamenii care nu s-au prezentat la birouri, atunci aș vrea să fiu sincer și just.

Se întâmplă? Da.

Este corect? Absolut nu.

Nu ar trebui să se întâmple.

De asta am cerut armatei să propune o lege, ca să nu se mai întâmple ”, recunoaşte Volodimir Zelenski, potrivit News.

ro.

Acest proiect de lege, care urmează să fie discutat în Parlamentul ucrainean – începând de la 11 februarie – a fost retras temporar.

El dă curs unei cereri a armatei ucrainene, care l-a informat pe Volodimir Zelenski cu privire la necesitatea înrolării a 450.

000-500.

000 de noi militari.

În ziua Crăciunului, Guvernul a prezentat un proiect de lege în acest sens, care prevede scăderea vârstei înrolării de la 27 la 25 de ani, o consolidare a sancţionării refractarilor şi o simplificare a procedurilor de înrolare.

Ulterior, acesta a fost întors la Guvern pentru modificări.

În privinţa simplificării procedurii înrolării, Volodimir Zelenski subliniază în acest interviu acordat ARD asupra ”posibilităţii de a folosi formatul digital”.

”Trăim într-o epocă a digitalizării şi suntem o ţară foarte concentrată asupra acestei schimbări.

Putem rezolva această problemă într-un mod modern”, dă el asigurări.

Acest proiect de lege vizează să compenseze pierderile mari – pe care armata ucraineană nu le comunică – şi să-i lase la vatră pe miliarii care luptă împotriva Rusiei de aproape doi ani.

Însă mobilizarea unor noi militari se loveşte de necesitatea de a păstra o forţă de muncă suficientă în activitatea economică a Ucrainei.

Unele prevederi ale proiectului de lege sunt puternic controversate şi ”încalcă în mod direct drepturile omului”, a denunţat pe Telegram liderul grupului parlamentar al Partidului prezidenţial Servitorul Poporului, David Aharamia.

Între acestea, el citează o lărgire a puterilor reprezentanţilor centrelor de recrutare şi trimiterea de convocări pe cale electronică.

Guvernul ucrainean lucrează la o modificare a proiectului de lege prin care să-i mulţumească pe deputaţi.

Citește și:

Lasă un răspuns