Scandal de spionaj în Brazilia: Percheziții acasă la unul dintre fiii fostului președinte Jair Bolsonaro

Spread the love

Poliția braziliană a efectuat luni percheziții la adresele unuia dintre fiii fostului șef al statului Jair Bolsonaro, în cadrul unei investigații privind suspiciunile de spionaj ilegal sub președinția sa, relatează AFP.

„Au fost efectuate noi percheziții ca o continuare” a unei operațiuni care a avut loc joi, „cu scopul de a investiga o organizație criminală din cadrul Agenției de Informații din Brazilia (Abin)”, a declarat poliția federală (PF) într-un comunicat de presă.

O sursă din PF a declarat pentru AFP că Carlos Bolsonaro, consilierul orașului Rio de Janeiro și al doilea fiu al fostului președinte de extremă dreapta, a fost vizat de perchezițiile de luni.

Potrivit documentelor instanței, anchetatorii suspectează că Abin a folosit programul de spionaj israelian numit FirstMile pentru a spiona sute de politicieni și persoane publice în timpul președinției lui Bolsonaro (2019-2022).

În total, PF a percheziționat luni nouă adrese, în statele Rio de Janeiro (sud-est), Goias (centr-vest) și Bahia (nord-est), precum și în districtul federal Brasilia.

Potrivit presei braziliene, casa lui Carlos Bolsonaro din Rio de Janeiro și biroul său de la adunarea municipală au fost percheziționate.

Imaginile de pe canalul GloboNews arată ofițeri de poliție care părăsesc o casă din Angra dos Reis, un oraș de pe litoral situat la aproximativ 150 km de Rio, sub ochii lui Jair Bolsonaro și a fiului său Carlos, filmați în fața ușii.

Site-ul de știri G1 susține că un computer Abin a fost confiscat luni de la una dintre adresele legate de Carlos Bolsonaro, lucru pe care Fabio Wajngarten, unul dintre avocații familiei sale, a negat-o pe X (fostul Twitter ).

PF a explicat în comunicatul său de presă că această „nouă etapă” a operațiunii lansate joi a vizat „nucleul politic, pentru a identifica principalii destinatari și beneficiari ai informațiilor produse ilegal de Abin prin acte clandestine”.

Joi, au fost efectuate 21 de percheziții, inclusiv la locuința fostului șef al Abin, Alexandre Ramagem, acum deputat federal în Partidul Liberal al lui Bolsonaro.

Lasă un răspuns