Agenția spațială japoneză JAXA a anunțat că a reușit să ia legătura din nou cu modulul spațial SLIM care, pe data de 19 ianuarie, reușise o aselenizare de mare precizie, la câțiva metri de ținta stabilită.
Reamintm că după aselenizare s-a pierdut legătura cu SLIM, dar lucrurile s-au rezolvat.
Acum, JAXA spune că bateriile sondei funcționează și misiunea poate să continue cu seria de observații științifice.
Este de așteptat ca legătura să mai poată fi păstrată câteva zile.
Din cauza unei probleme la motor, apărută în ultimii zeci de metri ai coborârii, modulul a ajuns să se poziționeze înclinat în craterul pietros selenar Shioli, ce are 300 metri în diametru.
S-a pierdut legătura fiindcă celulele fotovoltaice nu mai primeau lumină solară, din cauza poziției sondei.
Modulul spațial SLIM, care a ajuns pe Lună în data de 19 ianuarie, a reușit aselenizarea de precizie care era unul dintre obiectivele esențiale ale misiunii.
Scopul era să ajungă la mai puțin de 100 de metri de un anumit punct, iar în teren s-a reușit o poziționare la câțiva metri de țintă.
Japonezii spun că acuratețea aselenizării este ridicată și, deși mai este nevoie ca datele să fie analizate, se poate estima o acuratețe de 3-4 metri față de punctul vizat, ceea ce este extraordinar.
Precizie ridicată înseamnă mai puțin de 100 de metri față de punctul dorit.
Sondele care au aselenizat au ajuns în general la câțiva kilometri distanță de punctul vizat, ceea ce înseamnă mult și complică misiunea de explorare.
Acuratețea va fi vitală pentru misiunile mult mai complicate din viitor, când se vor trimite încărcături mult mai importante pe Lună și va fi important ca ele să nu ajungă prea departe de locul stabilit.
Tehnologia va fi folosită și de NASA, în viitoarele misiuni Artemis.
Sursa AFP