Conflictul se mută în Nord: Armata israeliană „va intra în acțiune foarte curând” la frontiera libaneză

Spread the love

Armata israeliană „va intra în acțiune foarte curând” în nordul țării, la frontiera cu Libanul, unde au loc schimburi de focuri zilnice cu Hezbollah, a declarat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de AFP.

Ministrul le-a spus soldaților staționați în apropierea graniței cu Gaza sau unora din teritoriul palestinian că vor părăsi zona pentru nordul țării.

„Ei vor intra în curând în acțiune (.

.

.

) așa că forțele din nord sunt întărite”, a declarat Yoav Gallant, adăugând că și rezerviștii își vor părăsi pozițiile pentru a se pregăti pentru aceste operațiuni viitoare.

Șeful Statului Major Herzi Halevi a estimat recent că probabilitatea unui război „în următoarele luni” în nordul țării este acum „mult mai mare decât în trecut”.

De la atacurile mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, care au declanșat războiul din Gaza, a avut loc un schimb constant de focuri între armata israeliană și Hezbollah, o mișcare libaneză aliată cu Iranul și Hamas.

În peste trei luni, peste 200 de persoane au fost ucise în Liban, potrivit unui bilanț realizat de AFP.

De partea israeliană, 15 persoane au murit, dintre care nouă soldați și șase civili, potrivit armatei israeliene.

Hezbollah a revendicat luni târziu 12 atacuri asupra pozițiilor israeliene începând de duminică seara.

Vineri, mișcarea islamistă șiită a menționat pentru prima dată utilizarea rachetelor falaq-1, produse în Iran.

Yoav Gallant a mai spus că luptătorii Hamas au rămas fără provizii și muniții, dar că războiul va dura încă luni de zile.

Atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.

140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ca răspuns, Israelul a jurat să „anihileze” mișcarea islamistă aflată la putere în Gaza și a lansat o vastă operațiune militară în Gaza, care s-a soldat cu 26.

637 de morți, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit unui raport actualizat al Ministerului Sănătății din Hamas.

Lasă un răspuns