În urmă cu un an o femeie murea sfâșiată de câini în zona Lacul Morii. Până acum niciun vinovat și nicio schimbare importantă în sistem / Cum arată acum zona – VIDEO

Spread the love

A trecut un an de când Ana Oroș, o femeie de 43 de ani care alerga în zona Lacului Morii, a murit sfâșiată de câini.

Ce s-a schimbat? Nimic substanțial, iar autoritățile nu au găsit încă niciun vinovat.

Cum arată acum zona unde s-a întâmplat tragedia:Primăria Capitalei este instituția care are atribuții pe București cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Principalele probleme ridicate imediat după moartea Anei Oroș au fost că municipalitatea nu are locuri suficiente în adăposturi, ca să poată strânge de pe străzi toți câinii, că are prea puțini prinzători de câini (7 echipe cu 2-3 oameni, incluzând șoferii, potrivit datelor comunicate de ASPA imediat după tragedie), că echipele nu au în componență persoane care pot folosi arme cu tranchilizant pentru prinderea câinilor și că se răspunde greu la sesizările cetățenilor privind câinii, uneori și două trei-zile, după ce câinii au plecat de mult de acolo.

„Cele 3 adăposturi ale ASPA au o capacitate de 1.

810 locuri”, a transmis ASPA, la solicitarea HotNews.

ro, imediat după incident, în februarie 2023.

La finalul lunii decembrie 2022, în adăposturile ASPA se aflau 1.

400 de câini.

Ce a făcut ASPA la un an după această tragedie? Foarte puține lucruri s-au schimbat, potrivit datelor comunicate de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.

ro.

Capacitatea adăposturilor municipalității a rămas în continuare la limită, fiind făcute doar aproximativ 250 locuri în plus.

„În adăposturile ASPA sunt peste 2.

000 de locuri de cazare, fiind asigurată adăpostirea câinilor existenți în acest moment precum și a celor nou intrați.

În adăposturile ASPA sunt în derulare lucrări de modernizare și extindere a capacității de cazare, în acest an fiind suplimentată cu peste 300 de locuri.

La data prezentei, în adăposturile ASPA se află un număr de 2.

066 de câini.

În anul 2023, au fost capturați de pe domeniul public 1.

988 de câini și au fost adoptați 1.

244 de câini.

Doar din zona Lacul Morii au fost capturați 150 de câini, în urma organizării de acțiuni proprii și a sesizărilor primite”, se arată în răspuns.

Și numărul de prinzători a scăzut.

Instituția a încercat să facă angajări, dar nu a reușit.

În ceea ce privește existența unui medic veterinar, care să poată folosi pușca cu tranchilizant, reprezentanții instituției spun că s-au contractat aceste servicii.

„ASPA nu poate angaja medici veterinari întrucât conform Legii 160/1998, profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată.

De aceea, ASPA are încheiat un contract de prestări servicii medicale veterinare pentru tranchilizarea de la distanță a câinilor în timpul acțiunilor de capturare.

În baza contractului de prestări servicii medicale veterinare pentru tranchilizarea de la distanță a câinilor în timpul acțiunilor de capturare, la solicitarea ASPA, ori de câte ori este nevoie, un medic veterinar însoțește echipajele ASPA”, se arată în răspuns.

În ceea ce privește sesizările, în anul 2023 au fost înregistrate 5.

900 de petiții pentru ridicarea câinilor fără stăpân formulate în scris, telefonic și prin dispeceratul PMB.

Imediat după petrecerea tragediei, primarul Nicușor Dan a trimis Corpul de Control să verifice ASPA și Poliția Animalelor din cadrul Poliției Locale a Municipiului București.

Raportul nu a găsit însă niciun vinovat, doar câteva vicii de probleme de sistem, că instituțiile nu se coordonează între ele, că sunt prea puțini prinzători și că Poliția Animalelor nu a verificat ce se întâmplă la cele două stâne din apropiere locului unde a avut loc tragedia.

Pe scurt, concluziile sunt următoarele: Referitor la Serviciul Poliția Animalelor de la Poliția Locală a Municipiului București, concluziile sunt următoarele: Raportul a fost transmis pe 17.

01.

2024, iar termenul de remediere a problemelor găsite este de la 15 la 45 de zile.

O parte din problemele ASPA consemnate în raportul făcut după moartea Anei Oroș, sunt însă vechi și au rămas nerezolvate, iar primarul Nicușor Dan știa de ele.

De exemplu, într-un Raport al Corpului de Control de pe 6 decembrie 2021 se specifică următorul lucru: „Numărul posturilor vacante și temporar vacante (29 posturi), reprezintă 33% din numărul total de posturi prevăzute în statul de funcții (89 posturi).

În cazul încetării contractului de leasing de personal înainte de termen și în lipsa organizării unor concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, activitatea instituției riscă să fie blocată”.

Cu toate acestea, problema nu a fost rezolvată nici acum.

În cercetare sunt două dosare care au fost comasate.

Unul, deschis cu nouă luni înainte de tragedie, la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 6, când Ana Oroș a fost mușcată de câini tot în zona Lacului Morii, dar atunci a fost salvată de un trecător.

Și al doilea, deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care ancheta circumstanțele în care a murit Ana Oroș.

Dosarele au fost comasate în 2023, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, însă anchetatorii nu au ajuns la o concluzie.

„Cercetările sunt efectuate în REM, cu privire la faptă.

Nu a fost încă acuzată nicio persoană.

Au fost făcute mai mullte verificări în legătură cu modul în care și-au îndeplinit atribuțiile cei implicați în gestionarea câinilor fără stăpân.

Dosarul este încă la noi în lucru, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucuresti”, a declarat pentru HotNews.

ro, Alexandru Anghel, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Primăria Sectorului 6 nu are atribuții privind gestionarea câinilor fără stăpân, însă Poliția locală este abilitată să dea amenzi celor care nu și-au împrejmuit terenurile și pentru nesalubrizarea proprietății.

Cum arată zona la un an după tragedie:Cum imediat după producerea tragediei s-a discutat mult că nenorocirea nu s-ar fi întâmplat dacă terenurile private era împrejmuite și salubrizate corespunzător (cadavrele de animale și deseurile aruncate fiind o atracție pentru câini), am întrebat la Primăria Sectorului 6 ce măsuri a luat în acest sens.

Într-un răspuns transmis de Poliția Locală Sector 6 se arată că au fost aplicate mai multe amenzi în 2023 pentru nesalubrizarea terenurilor.

Treneurile au fost împrejmuite, însă împrejmuirea a fost făcută cu țăruși și sârmă, iar animalele pot trece fără probleme pe acolo.

Anul trecut, Poliția Locală Sector 6 a depistat 1.

125 de câini pe domeniul public și a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București, pentru a-i captura.

Dintre aceștia, au fost prinși 17, potrivit raportărilor transmise de instituție pentru aceste cazuri anunțate prin Dispecerat, ne-a transmis instituția.

După moartea Anei Oroș, ce s-a schimbat este că Primăriile au intensificat programele de informare proprietarilor de animale, că nu au voie să lase animalele nesupravegheate pe domeniul public și ce pedepse riscă în cazul în care se întâmplă ceva.

De asemenea, Atât Primăria Capitalei cât și Sectoarele au alocat bani pentru campanii de sterilizare a câinilor, măsura considerată de specialiști cea mai eficientă pentru a reduce numărul câinilor făsră stăpân.

„În anul 2023 au fost sterilizați 2.

898 de câini prin programul desfășurat în baza HCGMB nr.

401/2022 privind identificarea prin microcip, înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) și sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună cu deținător, de pe raza Municipiului București”, ne-a transmis Primăria Capitalei.

În urma solicitărilor ASPA, în anul 2023, împreună cu alte instituții competente, Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6 a participat la mai multe acțiuni de informare și responsabilizare a cetățenilor.

Campania s-a desfășurat în cartierele Giulești și Crângași.

„Timp de patru zile, pe parcursul lunii februarie 2023, s-a luat legătura cu locatarii a 496 de imobile din 1.

887 locuințe verificate, fiind identificați 640 de câini de companie.

Dintre aceștia, 221 erau sterilizați, 250 erau microcipați și 169 nu erau vaccinați și microcipați.

Campania de informare a continuat și pe parcursul a două zile în martie 2023.

Astfel, s-a luat legătura cu locatarii a 134 de imobile dintr-un total de 550 verificate, fiind identificați 184 de câini de companie, dintre care 42 erau sterilizați și 52 – microcipați”, ne-a comunicat Poliția Locală Sector 6.

În perioada 24.

01.

2023-17.

02.

2023 s-au pus în aplicare prevederile Planului de acțiune pentru identificarea deținătorilor de câini periculoși, agresivi și/sau fără stăpân pe raza de competență a Secției 20 Poliție (zona cartierelor Crângași și Giulești).

„Zilnic, echipaje de polițiști locali alături de efective de polițiști de ordine publică din cadrul Secției 20 Poliție au acționat în perimetrul cuprins între străzile Calea Giulești – Drumul la Roșu – Intrarea Drumul la Roșu – teren viran Lacul Morii – Calea Giulești, fiind urmărite: identificarea proprietarilor terenurilor virane pe care se adăpostesc câinii fără stăpân; identificarea câinilor fără stăpân și solicitarea sprijinului A.

S.

P.

A.

; identificarea proprietarilor/deținătorilor de câini de companie din categoria câini periculoși și agresivi”, ne-a comunicat Primăria Sector 6.

Au fost verificate 682 de gospodării, ai căror locatari dețineau 324 de câini de companie și au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru lipsa vaccinurilor din carnetul de sănătate și pentru nerespectarea regimului de deținere a câinilor periculoși sau agresivi neînregistrați.

„S-a solicitat prezența A.

S.

P.

A.

în trei situații, fiind capturați 9 câini fără stăpân (3 adulți și 6 pui)”, ne-a mai transmis Poliția Locală Sector 6.

În data de 21.

04.

2023, pe mai multe străzi din Cartierul Militari au acționat echipe mixte formate din polițiști locali, polițiști din cadrul Poliției Locale a Municipiului București și polițisti din cadrul M.

A.

I.

Serviciul Protecția Animalelor, pentru verificarea condițiilor în care erau deținuți câinii de companie.

Au fost verificate 300 de imobile, identificați 217 câini de companie, dintre care 58 erau sterilizați, 74 – microcipați și 85 – vaccinați, potrivit datelor comunicate de instituție.

Acțiunea s-a reluat în perioada 04 – 05.

05.

2023, când echipe mixte au acționat în perimetrul delimitat de străzile Bd.

Timișoara, Str.

Valea Oltului, Prelungirea Ghencea și Drumul Valea Lungă: 1.

654 locuințe au fost verificate, au fost identificați 167 de câini de companie (dintre care 105 câini sterilizați și 130 câini microcipați).

În iunie 2023, Primăria Sectorului 6 a alocat un milion de lei pentru asigurarea serviciilor de microcipare/înregistrare/sterilizare a câinilor din rasa comună și a metișilor acestora și a demarat o campanie de informare despre obligațiile deținătorilor de câini.

O altă măsură aplicată de Direcția Generală de Poliței Locală Sector 6 este legată de monitorizarea video în zonele unde continuă să fie semnalați câini fără stăpân, respectiv în zonaLacul Morii și Parcul ANL Brâncuși.

Și Primăria Sectorului 2 a alocat în 2023 sterilizări şi microcipări gratuite pentru 500 de câini de rasă comună, cu sau fără stăpân, de pe raza Sectorului 2.

Dincolo de problema locurilor în adăposturi și prinderea câinilor, principala problemă o reprezintă sursa acestora.

Una dintre principalele surse o reprezintă câinii cu stăpân, care nu sunt sterilizați, se înmulțesc, iar puii sunt abandonați pe terenuri părăsite sau pe domeniul public.

Mai este și situația, des raportată de ASPA, în care câini cu stăpân sunt lăsați să iasă din curți și ajung pe domeniul public.

Când hingherii încearcă să-i prindă, aceștia se refugiază în curți, unde ASPA nu mai are competențe.

Potrivit OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deţinătorii de câini din rase comune sau metişi au obligaţia sterilizării acestora.

Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.

000 lei la 10.

000 lei.

Conform ultimelor modificări ale Legii 205/2004 privind protecția animalelor, abandonul acestora pe domeniul public se sancționează cu amendă de la 3.

000 la 12.

000 de lei.

În 2013, după ce băiețelul de 4 ani a fost omorât de câini, Guvernul a dat normele de aplicare pentru gestionarea câinilor fără stăpân, iar deținătorii de câini de rasă comună sau metiși sunt obigați să își sterilizeze câinii, să-i microcipeze și să-i înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Acest lucru se face la veterinar.

Dupa data de 31.

12.

2014, este interzisă deținerea de câini neidentificați și neînregistrați.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel:Dacă acest lucru s-ar întâmpla, în primul rând animalele nu s-ar mai înmulți necontrolat și puii nu ar mai fi abandonați, iar proprietarii care lasă câinii să umble pe străzi ar putea fi sancționați când câinele este găsit pe domeniul public.

Numai că legea nu se respectă.

ASPA însă nu are pârghiile legale să verifice dacă câinii sunt sterilizați și microcipați.

Într-un răspuns transmis în 2016 de ANSVSA, la solicitarea HotNews.

ro, inspectorii spuneau că nu pot întra în curțile și în casele oamenilor să verifice dacă animalele sunt sterilizate sau nu și nu pot da amenzi, ci doar avertismente.

Polițiile Locale spun că nu pot verifica și amenda proprietarii dacă nu au sterilizat și microcipat câinii deoarece nu au acees la RECS:O altă problemă este cu accesul hingherilor pe domeniul privat.

Practic, ASPA poate prinde câinii doar dacă sunt pe domeniul public.

Dacă intră pe domeniul privat trebuie să intervină și Poliția Locală sau Poliția Națională.

Coordonarea între toate aceste instituții și stabilirea unor sarcini clare pentru fiecare ar putea fi un început pentru rezolvarea problemei.

O altă problemă este că, deși Bucureștiul și Ilfovul se contopesc, problema câinilor maidanezi nu este gestionată integrat.

Astfel, câinii din localitățile vecine ajung în București, în condițiile în care nu toate localitățile din Ilfov au servicii de gestionare a maidanezilor și capacitatea să se ocupe pe bune de problemă.

Problema este gestionată de primării, fiecare primar având propriul plan.

În Ilfov sunt 32 de comune și 8 orașe.

Potrivit datelor din Raportul Corpului de Control al Primarului General, din ianuarie 2024, din informaţiile pe care ASPA le deţine, în ceea ce priveşte existenţa unor servicii de gestionare a câinilor fără stăpân, acestea există la nivelul sectorului 1 şi la Voluntari, Chiajna, Mogoşoaia şi Tunari (adică doar 4 localităţi din cele 14 localităţi care se învecinează cu Municipiul Bucureşti).

În concluzie, revizuirea legislației și adaptarea la realitate ar putea face ca lucrurile să funcționeze, iar astfel de tragedii să nu mai aibă loc.

Lasă un răspuns