Prețul acțiunilor companiilor europene s-a apreciat vineri până la maximul ultimilor doi ani, însă motivele sunt foarte diferite de cele care au dus la randamentele spectaculoase de pe bursa de la New York, relatează Reuters și Yahoo Finance.
Înaintea după-amiezii indicele pan-european STOXX 600, care include 600 de companii listate pe bursele din Europa, a crescut cu 0,9% după ce prețul acțiunilor gigantului produselor de lux LVMH s-a apreciat cu 9,8%.
Acțiunile LVMH s-au apreciat puternic după publicarea rezultatelor financiare din ultimul trimestru al anului trecut, care au arătat o creștere cu 10% a vânzărilor.
STOXX 600, cel mai mare indice bursier de pe piețele financiare europene, a atins astfel maximul ultimilor doi ani, deși aprecierea sa de vineri a fost una modestă.
Indicele STXLUXP, în care sunt incluse acțiunile celor mai mari 10 companii din Europa care produc bunuri de lux, s-a apreciat și el cu 3,8%, atingând cel mai ridicat nivel al său după noiembrie 2022.
„Acțiunile s-au apreciat în semn de ușurare deoarece au existat atât de multe comentarii negative (.
.
.
) referitoare la o ușoară încetinire [economică]”, a declarat pentru Reuters Russ Mould, director de investiții la AJ Bell.
„Una dintre componentele de bază ale acțiunilor bunurilor de lux este fondul de clienți plutocratic, care va fi relativ insensibil cu privire la ce se întâmplă în economia mai largă”, a adăugat acesta.
Producătorul de băuturi alcoolice Remy Cointreau a avut și el un început de zi spectaculos, prețul acțiunilor sale crescând cu 13,1% după ce compania franceză a publicat date care arată că declinul vânzărilor în trimestrul trei al lui 2023 a fost mai mic decât se așteptau analiștii.
Ambele companii sunt incluse în indicele CAC 40 al bursei din Franța, care s-a apreciat cu 1,9% și a depășit randamentele înregistrate de alte piețe financiare europene.
Indicele SXDP specializat în companii farmaceutice și furnizori de servicii medicale, a crescut și el cu 1,5%, impulsionat de o apreciere cu 13,6% a acțiunilor companiei elvețiene Lonza.
Lonza a raportat vânzări și încasări peste estimările sale pentru 2023.
Optimismul investitorilor europeni a fost încurajat și de decizia de joi a Băncii Central Europene de a menține dobânzile de referință la 4% în vederea combaterii inflației, chiar dacă momentul tăierii lor se apropie cu pași repezi.
Pe baza indiciilor oferite de BCE, brokerii estimează acum că dobânzile de referință vor fi tăiate în zona euro cu 140 de puncte de bază, față de 130 cât notau majoritatea prognozelor cu doar o zi în urmă.
Per total, indicele de referință STOXX 600 va încheia foarte probabil săptămâna cu cele mai bune rezultatele sale din ultimele două luni pe fondul semnalelor transmise de BCE și a unei serii de rezultate financiare peste așteptări postate de companiile din Europa.
Însă această apreciere aproape generalizată a burselor din Europa nu reprezintă în vreun fel o „contagiune” de pe bursa americană, care s-a bucurat de un 2023 record și un început de an la fel de puternic pe fondul aprecierii spectaculoase a prețului acțiunilor companiilor tech.
Prețul acțiunilor IBM a crescut chiar joi la maximul ultimilor 10 ani, în timp ce Nvidia, cel mai mare producător de unități de procesare grafică GPU, a depășit pentru prima oară pragul de capitalizare pe bursă de 1,5 trilioane de dolari.
Randamentele spectaculoase de pe bursa de la New York se datorează în mare parte entuziasmului uriaș față de dezvoltarea tehnologiei A.
I.
, în timp ce în Europa aprecierea de pe piețele financiare este alimentată de companii din sectoare de activitate mai puțin „high tech”.
FOTO Articol: Kittipong Jirasukhanont / Dreamstime.
com.