Predoiu, care susținea că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, s-a lăudat la Bruxelles cu destructurarea a 59 de grupuri de crimă organizată, anul trecut

Spread the love

Prin porturile din vestul Europei este „un adevărat flux continuu” de droguri, iar rețelele de traficanți lucrează structurat, folosesc informație, tehnologie și corupție, șantaj, amenințare și violență, inclusiv violență armată pentru a se infiltra în porturi, a declarat, la Bruxelles, ministrul de Interne Cătălin Predoiu.

El a susținut că „lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române”, care anul trecut a destructurat 59 de grupuri de crimă organizată și a capturat peste 192 de kilograme de droguri de mare risc.

Traficul de droguri a fost una din temele de pe agenda primei reuniuni din acest an a Consiliului JAI, la care a participat și ministrul de Interne Cătălin Predoiu, el postând apoi un mesaj video despre cauzele pentru care a luat amploare acest fenomen:Predoiu susține că în reuniunea JAI a existat consens cu privire la următoarele puncte:Cătălin Predoiu a susținut în reuniunea JAI că „încă de la preluarea mandatului”, în iunie anul trecut, a cerut Poliției Române „să prioritizeze combaterea traficului de droguri și a crimei organizate” și că „accidentul de la Vama Veche din august anul trecut, provocat de un tânăr consumator de droguri, a confirmat tragic nevoia de a acționa rapid și energic contra traficului de droguri”:El a mai spus că „succesul în lupta contra drogurilor depinde însă și de o mai bună cooperare a sistemului judiciar în ansamblu”, că toate statele membre trebuie să consolideze statutul polițiștilor, iar în lupta cu traficanții de droguri este „nevoie de polițiști bine plătiți, bine pregătiți profesional și bine echipați.

Predoiu a mai susținut că „lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu”.

În septembrie 2023, Predoiu declara că la două săptămâni după ce a preluat mandatul de la Interne a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde a spus că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”:Ministrul de Interne a făcut aceste declarații după ce a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde Vlad Pascu, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri.

Vlad Pascu fusese oprit de către echipaje de poliție și în noaptea tragediei și cu o zi înaintea accidentului și lăsat să plece deși mașina nu avea RCA, iar în autoturism au fost găsite droguri.

Cătălin Predoiu a preluat mandatul de ministru al Afacerilor Interne și vicepremier în luna iunie, odată cu rocada guvernamentală care i-a adus liderului PSD, Marcel Ciolacu, funcția de premier.

În Guvernul condus de Nicolae Ciucă, până la rocadă, Cătălin Predoiu a fost ministru al Justiției (din noiembrie 2021).

De altfel, Predoiu a fost ministru al Justiţiei și în cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu (februarie – noiembrie 2008), precum și în primul guvern condus de Emil Boc (decembrie 2008 – octombrie 2009), cabinet demis prin moțiune.

Predoiu a condus Justiția și în cabinetul Boc IV (decembrie 2009 – februarie 2012), în Guvernul Ungureanu (februarie 2012 – mai 2012) și în Guvernul Ludovic Orban (noiembrie 2019 – decembrie 2020).

În calitate de ministru al Justiției, el este cel care face propunerile la șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), structură care se ocupă de infracțiunile de trafic și consum ilicit de droguri.

Cătălin Predoiu a propus-o la conducerea DIICOT, în martie 2023, și pe actuala șefă a instituției, Alina Albu, care a susţinut de două ori interviul pentru numirea în funcţia de procuror-șef, după ce a primit aviz negativ de la Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Până în primăvara anului trecut, DIICOT a fost condusă interimar, după ce Giorgiana Hosu, numită în 2020 la șefia instituției de către Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ al CSM, a demisionat după câteva luni, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Și Giorgiana Hosu a fost propusă la conducerea DIICOT, în ianuarie 2020, tot de Cătălin Predoiu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Aroganța lui Predoiu.

Ce explicații dă după ce a spus că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”

Lasă un răspuns