LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 702. ONU ridică din umeri: nu putem verifica circumstanţele avionului prăbuşit / Moscova: avionul a fost doborât de un patriot ucrainean / Kievul revendică un nou atac asupra unei rafinării ruseşti / Putin la Kaliningrad

Spread the love

Solicitată să intervină, ONU nu a lămurit cine se face vinovată de prăbuşirea avionului în regiunea Belgorod.

Războiul din Ucraina, ziua 702.

ONU ridică din umeri: nu putem verifica circumstanţele avionului prăbuşit Ucraina spune că deţine informaţii că doar cinci cadavre au fost ridicate de la locul prăbuşirii avionului rusesc din Belgorod şi duse la o morgă din apropiere.

Un oficial al serviciilor de informaţii militare ucrainene a declarat pentru CNN, punând la îndoială afirmaţia Moscovei că zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi în incident.

Moscova şi Kievul au dat relatări contradictorii despre modul în care Ilyushin Il-76 a fost doborât miercuri: Moscova spune că avionul transporta prizonieri de război ucraineni, în timp ce Kievul susţine că transporta rachete ruseşti pentru a fi utilizate în atacuri.

Vezi mai multe articole din categoria social Forţele ruse au atacat ieri opt comunităţi de-a lungul graniţei regiunii Sumi, provocând 56 de explozii în cursul zilei.

Acest lucru a fost raportat de administraţia militară locală, precizând că au fost afectate comunităţile Bilopillia, Velika Pisarivka, Miropillia, Krasnopillia, Esman, Khotin, Hlukhiv şi Yunakivka.

Pe tot parcursul zilei, armata rusă a atacat regiunea cu foc de artilerie şi mortar, lovituri cu drone, atacuri cu tancuri şi mine.

Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Yermak, a avut o conversaţie telefonică cu consilierul de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan.

Yermak a transmis acest lucru la „X”, declarând că l-a informat pe Sullivan cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă şi la recentele atacuri ruseşti cu rachete.

S-a discutat şi despre importanţa întâlnirilor dintre oficialii americani şi ucraineni, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Franţa este obiectul unei alte campanii rude de dezinformare rusă.

Spre deosebire de altele, Franţa nu angajează mercenari.

În faţa intensificării ajutorului militar francez către Ucraina, ne aşteptăm ca această manevră de intoxicare rusească să continue”, susţine ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, într-o notă publicată pe site-ul ministerului.

„Serviciile de stat relevante au identificat şi urmăresc mişcarea coordonată a Rusiei, inclusiv prin reţelele de informare pro-rusă şi mass-media de stat, cum ar fi Sputnik News, RT şi Ria Novosti, pentru a răspândi şi a amplifica aceste informaţii false”, a adăugat el.

„Înţelegem că atât Rusia, cât şi Ucraina efectuează investigaţii separate asupra incidentului şi că Ucraina a solicitat o anchetă internaţională.

Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate verifica aceste rapoarte sau circumstanţele incidentului”, a spus şefa Afacerilor Politice ONU, Rosemary DiCarlo, la şedinţa de urgenţă a Consiliului de Securitate, cu privire la avionul militar prăbuşit în regiunea rusă Belgorod.

„Ceea ce este clar – a adăugat oficialul – este că incidentul a avut loc în contextul invaziei ruse a Ucrainei şi al războiului în desfăşurare.

Pentru a evita escaladarea ulterioară, îndemnăm pe toţi cei implicaţi să se abţină de la acţiuni, retorică sau acuzaţii care ar putea alimenta şi mai mult conflictul deja periculos”.

Între timp, Vladimir Putin a mers ieri la Kaliningrad, o exclavă rusă situată între Polonia şi Lituania, printre altele pentru a-i întâlni pe studenţii Universităţii Immanuel Kant.

Vizita a avut loc în apogeul tensiunilor dintre Moscova şi NATO, care în această săptămână a lansat cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece.

Dar vizita lui Putin „nu este un mesaj către NATO”, a ţinut să sublinieze Peskov.

Lasă un răspuns