Scriitoarea Elif Shafak, găsită vinovată de plagiat de un tribunal turc

Spread the love

Un tribunal turc a găsit-o vinovată de plagiat pe scriitoarea Elif Safak și condamnat-o pe aceasta, alături de editura Dogan Kitap, să plătească daune financiare și morale lui Iclal Mine Kirikkanat, care a acuzat-o pe pe prestigioasa autoare că a copiat mai multe elemente dintr-o carte a sa, scrie Anadolu.

Instanța a dat dreptate reclamantei Iclal Mine Kirikkanat, care a susținut că Palatul puricilor al lui Shafak are asemănări cu volumul ei, Sinek Sarayi (Palatul muștelor).

„Asemănarea dintre „Palatul puricilor” de Elif Safak, publicată pentru prima dată în 2001, și „Sinek Sarayi”, publicată pentru prima dată în 1990, depășește simpla coincidență.

Examinând intriga, personajele, decorul și consistența cronologică din ambele cărți, se concluzionează că Elif Safak nu numai că s-a inspirat, ci a beneficiat pe scară largă atât de titlul, cât și de conținutul cărții lui Mine Kırıkkanat „Sinek Sarayi”, în măsura în care ea echivalează cu plagiatul, a spus instanța.

„Se recunoaște că această însușire constituie o încălcare a drepturilor lui Mine Kırıkkanat conform Legii cu privire la lucrările intelectuale și artistice”, a adăugat acesta.

Compensația financiară și materială va trebui să fie plătită de Shafak, născută în Franța, ale cărei cărți, inclusiv Palatul Puricilor, au fost bestselleruri în Turcia și la nivel internațional.

Instanța a mai hotărât că editura răspunde pentru despăgubiri materiale și daune morale.

Shafak are dreptul de a face apel într-un termen de două săptămâni.

Lasă un răspuns