Rusia: 27 de ani de închisoare pentru Daria Trepova, găsită vinovată pentru asasinarea unui blogger pro-Putin / Cea mai mare pedeapsă de la căderea URSS

Spread the love

Justiția rusă a anunțat joi condamnarea la 27 de ani de închisoare a Dariei Trepova, tânăra de 26 de ani acuzată de uciderea unui cunoscut blogger naționalist rus pro-Putin și susținător al invaziei Ucrainei prin plasarea unei bombe artizanale lângă acesta în aprilie 2023 în timpul unui eveniment public, potrivit AFP.

Potrivit Moscovei, asasinatul a fost orchestrat de Ucraina, care nu a confirmat niciodată acest lucru, ceea ce a provocat o mare emoție în Rusia, în special în rândul celor mai fervenți susținători ai unei intervenții militare în Ucraina vecină.

Daria Trepova „a fost condamnată la 27 de ani de închisoare într-o colonie penală”, a precizat Tribunalul militar din Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), unde a avut loc procesul.

Tânăra a ascultat verdictul din cușca de sticlă a acuzaților, potrivit unui fotograf al AFP.

Acuzarea solicitase 28 de ani de închisoare pentru Daria Trepova.

Aceasta este cea mai aspră sentință pronunțată public împotriva unei femei în Rusia de la căderea URSS, a relatat agenția Ria Novosti, adăugând că, potrivit legislației ruse, o femeie poate primi maximum 30 de ani de închisoare pentru acuzații de terorism.

Bloggerul Vladlen Tatarskiï, al cărui nume real era Maxime Fomine, a fost ucis în aprilie 2023 după ce a acceptat o statuetă capcană de la Daria Trepova într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Explozia a provocat și rănirea a aproximativ treizeci de persoane.

Apoi a fost rapid arestată sub acuzația de „terorism” și reținută.

Moscova a acuzat Kievul și „agenți” ai opozantului încarcerat Alexei Navalnîi că se află în spatele operațiunii.

În timpul interogatoriului și al procesului, tânăra a insistat mereu că nu știa că are o bombă asupra ei, susținând că a fost manipulată.

Ulterior, a spus că a crezut că statueta conținea doar un dispozitiv de ascultare.

„Aș vrea să-mi cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, încă îmi este rușine”, le-a spus ea judecătorilor în ianuarie, citată de presa rusă.

Trepova a declarat că a acționat la cererea unei persoane din Ucraina pe care o cunoștea doar ca „Guechtalt” și că aceasta a asigurat-o că statueta capcană conținea „un microfon”.

Ea a mai spus că a acceptat misiunea din cauza opoziției sale față de asaltul Rusiei asupra Ucrainei, pe care victima îl susținea și îl acoperea pe rețelele de socializare.

În general, președintele Vladimir Putin arătase cu degetul spre presupusul rol al serviciilor secrete occidentale în atacurile calificate drept „teroriste” pe teritoriul rusesc.

De asemenea, el i-a acordat lui Tatarski „Ordinul Curajului” post-mortem.

Kievul, la rândul său, nu a confirmat niciodată implicarea sa în asasinat, iar oficialii ucraineni au sugerat că a fost vorba de o reglare de conturi internă în cadrul cercurilor naționaliste rusești.

Ucraina a fost acuzată de Moscova de mai multe atacuri țintite, cum ar fi cel care a provocat moartea în august 2022 a Dariei Dugina, fiica ideologului ultranaționalist Alexander Dugin, sau cel care l-a rănit grav în mai 2023 pe scriitorul Zakhar Prilepin, un fervent susținător al războiului împotriva Ucrainei.

Lasă un răspuns