INTERVIU Mihai Petrovici, Senior Java Engineer Luxoft: „Mă onorează când aud în media despre aeroportul Changi Singapore, știind că dispozitivele noastre controlează luminile de aterizare pe pistă”

Spread the love

Mihai Petrovici, Senior Java Engineer Luxoft vorbește despre transformarea digitală din Industrial IoT, proiectele Luxoft din domeniu și tehnologiile folosite.

1.

Cum contribuie Luxoft la transformarea digitală a clienților din Industrial IoT? Care sunt principalele avantaje aduse acestora prin soluțiile oferite?Ne aflăm într-o continuă evoluție a soluțiilor din domeniul Industrial IoT (IIoT), sau mai bine spus “revoluție” în contextul Industry 4.

0, iar Luxoft joacă un rol foarte important în acestă transformare.

Luxoft este recunoscut ca un partener strategic de către mulți clienți din zona industrială datorită expertizei noastre într-o varietate mare de tehnologii și proiecte.

Portofoliul nostru acoperă întregul spectru de soluții, pornind de la hardware bring-up, trecând prin embedded IoT & IIoT, unde discutăm de senzori, firmware, sisteme de operare real-time, protocoale industriale, 5G, Time-Sensitive Networks și ajungând la aplicații (Data Analytics, AI/ML, Digital Twin, Industrial Metaverse, Cybersecurity).

Este o listă lungă de tehnologii și concepte care împreună conduc schimbarea din zona industrială spre o producție sustenabilă, tradusă printr-un consum eficient de resurse, calitativă, prin automatizarea/robotizarea proceselor și minimizarea defectelor și sigură, de exemplu mententanța predictivă și identificarea automată a vulnerabilităților.

Avantajele aduse clienților noștri nu se opresc aici: având o prezență globală, putem asigura echipe de experți distribuite pe mai multe fusuri orare pentru a răspunde cât mai prompt cerințelor oricărui tip de proiect.

2.

Puteți să ne oferiți exemple concrete de proiecte din domeniul Industrial IoT în care Luxoft a avut/are un impact semnificativ?Sunt destul de multe proiecte care au avut un impact semnificativ, dar mă voi limita la câteva dintre acestea.

Un proiect drag mie a presupus elaborarea unei soluții de networking industrial în interiorul unui tren de mare viteză din Germania.

Clientul ne-a cerut ajutorul în dezvoltarea unui protocol de rețea care să ruleze pe dispozitivele embedded industriale folosite în fiecare din vagoanele trenului expres pentru asigurarea fluxului de date multimedia.

Provocarea a constat în a dezvolta o soluție fiabilă – redundanță de rețea în eventualitatea pierderilor unor linii de comunicație și comunicație fără pierderi de date la cuplarea altor vagoane (rețele de tip inel).

Un alt proiect interesant a fost dezvoltarea unui router industrial pentru rețelele industrial core (backbone).

Echipa Luxoft a fost responsabilă în totalitate de ciclul de dezvoltare software al acestui nou produs, pornind de la partea de hardware bring-up, intregrarea sistemului de operare, dezvoltarea și testarea de noi protocoale până la setarea parametrilor de “factory” pentru producția în masă și mentenanța acestui dispozitiv.

Odată scos pe piață, produsul a ajuns să fie folosit în controlul și automatizarea liniilor de productie ale unui mare producător de automobile din Germania și în managementul podurilor mobile din Groningen, Olanda.

Este impresionant să vezi unde ajung să fie folosite soluțiile pe care noi le dezvoltăm pentru clienții noștri.

Pe lângă proiectele de mai sus, mă onorează când aud în media despre aeroportul Changi Singapore, unul dintre cele mai mari noduri aeriene din Asia, știind că dispozitivele noastre controlează luminile de aterizare pe pistă, sau cand îmi ridic bagajul din aeroporturile europene știind că și echipele noastre au avut o contribuție în a asigura fluența traficului de persoane în cele mai aglomerate hub-uri.

3.

Cu evoluția rapidă a tehnologiilor din domeniul IoT, cum se asigură Luxoft că rămâne la vârful inovației? Ce tehnologii utilizati pentru a susține proiectele clienților Luxoft?Într-adevăr, evoluția tehnologiilor este una foarte rapidă, de aceea în jurul proiectelor de IoT și Industrial IoT Luxoft a creat așa-numitele Domain Chapters, care se ocupă de crearea de trainiguri specializate și webinare pentru a se asigura că echipele sunt tot timpul la curent cu noutățile din sectorul respectiv.

În chapterul de Industrial Automation, din care fac parte, lucrăm constant la identificarea de experți și definirea de planuri de formare pentru tot ce ține de protocoale industriale, platforme embedded și conectivitate.

Clienții din zona industrială sunt destul de conservatori.

De aceea, limbajele de programare precum C/C++ sunt în continuare destul de frecvent folosite, dar se discută activ și despre Rust și Golang ca alternative în viitor pentru zona de embedded.

Un alt trend pe care îl observăm de ceva vreme se referă la flexibilitatea platformelor embedded industriale.

Multă vreme, acestea au reprezentat soluții hardware și software dedicate, însă din ce în ce mai mulți clienți analizează arhitecturi embedded open hardware și soluții open source OS – Linux, Yocto, sau OS dedicate pe zona de interes, spre exemplu DentOS, SonicOS pentru dispozitive de networking – ca punct de pornire în definirea strategiei de produs.

O zonă foarte activă este de asemenea QA Automation, fără de care nu putem livra soluții IIoT calitative într-un ritm sustenabil de dezvoltare.

Aici, crearea și optimizarea pipeline-urilor de CI/CD alături de creșterea acoperirii cu teste automate pe funcționalitățile produsului este esențială.

Odată stabilizat pipeline-ul de CI/CD, putem discuta de soluții de AI/ML care pot identifica testele ce trebuie rulate în funcție de aria de cod unde au fost produse modificările de către developer.

Luxoft investește și educă clienții din zona industrială spre soluții IoT/IIoT moderne care să le genereze un avantaj competiv în piață.

4.

Cum gestionați complexitatea și securitatea datelor în proiectele Industrial IoT, având în vedere riscurile cibernetice din ce în ce mai avansate? Echipele Luxoft se dezvoltă continuu în managemenul proiectelor complexe.

Cel mai bun răspuns în fața complexității este abordarea metodică prin alegerea proceselor potrivite cerințelor de proiect.

Filozofiile Agile și Lean se regăsesc în majoritatea abordărilor noastre, ceea ce ne permite să creăm soluții sigure și performante pentru clienții noștri.

Analiza și prevenția riscurilor cibernetice sunt activități extrem de importante în proiectele IIoT, existând certificări și standarde pe care trebuie să le respectăm pentru a avea un SSDLC – Secure Software Development Lifecycle.

Un exemplu este certificare ISASecure (IEC 62443), care impune rigoare în fiecare etapă a dezvoltării produsului.

În context local, Comisia Europeană lucreză deja la un cadru legistativ menit să standardizeze dezvoltarea produselor hardware și software din perspectiva vulnerabilităților cibernetice: Cyber Resilience Act.

Lucrăm alături de producătorii europeni de dispozitive digitale, care au început deja să își adapteze procesele de dezvoltare și de producție pentru că aceste reglementări să nu aibă un impact foarte mare în momentul în care vor intra în vigoare (anticipate la finalul anului 2027).

5.

Industrial IoT este un domeniu în continuă expansiune.

Cum vedeți viitorul acestui domeniu și ce provocări și oportunități anticipați pentru companiile din această industrie?Ne aflăm într-un punct de inflexiune, iar a patra revoluție industrială va redefini modul în care vom dezvolta noi produse și soluții.

Cu introducerea conceptelor de AI/ML, Digital Twin, 5G, Time-Sensitive Networking și Cybersecurity, precizia operațiunilor va crește, vom avea procese de producție optimizate și sigure, dar bineînțeles toate acestea necesită o investiție și o strategie pe termen lung.

În ciuda contextului geopolitic și economic dificil, investițiile în digitizarea și automatizarea proceselor industriale au continuat.

Provocările, însa, nu se opresc aici.

Anumite sectoare de activitate au înregistrat o încetinire în a doua parte a anului 2023, dar cu toate acestea schimbarea este inevitabilă.

Companiile care vor ignora migrarea spre noile tehnologii vor pierde avantajul competitiv, vor avea costuri din ce în ce mai mari și nu vor putea răspunde la schimbări în timp util.

Legislația din domeniul securității cibernetice este un alt punct care trebuie monitorizat constant, deoarece poate avea un impact asupra întregii strategii de dezvoltare de produse.

În final, dinamica sectorului este una impresionantă și consider că pentru noi este o sansa să fim parte din această transformare.

Articol susținut de Luxoft

Lasă un răspuns