Serviciile de informații militare ucrainene au declarat miercuri că nu i s-a cerut Kievului să asigure securitatea spațiului aerian în zona Belgorod din sudul Rusiei, acolo unde s-a prăbușit avionul militar rusesc Ilyushin Il-76, așa cum a fost cazul în timpul schimburilor anterioare de prizonieri de război cu Moscova, relatează Reuters.
Serviciile au spus, într-o postare pe Telegram, că acuzațiile Rusiei că Ucraina a doborât miercuri un avion de transport militar cu 65 de prizonieri de război ucraineni la bord în zona Belgorod ar putea fi „o acțiune planificată pentru a destabiliza situația din Ucraina și a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru”.
De asemenea, agenția a mai spus că nu are informații sigure despre cine se afla la bordul avionului de transport militar rusesc prăbușit.
„În prezent nu avem informații fiabile și complete despre cine sau câți oameni se aflau la bordul aeronavei”, au spus serviciile de informații, potrivit AFP.
Videoclipul postat pe Telegram de Baza, un canal legat de serviciile de securitate ruse, și verificat de Reuters, arată o aeronavă mare căzând la pământ în apropierea satului Yablonovo din regiunea Belgorod și explodând.
Rusia a declarat că au murit în total 74 de persoane, inclusiv șase membri ai echipajului rus și trei soldați ruși.
În declarația sa pe Telegram, agenția de informații militare ucrainene a declarat că era într-adevăr planificat un schimb de prizonieri de război ucraineni și ruși și că Kievul a îndeplinit toate condițiile, dar Rusia nu a informat despre numărul de avioane care transportă prizonieri și rutele acestora.
„În același timp, partea ucraineană nu a fost informată cu privire la necesitatea asigurării securității spațiului aerian în zona orașului Belgorod la o anumită perioadă de timp, așa cum s-a făcut în mod repetat în trecut”, a adăugat agenția.
În schimb, Rusia a solicitat o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU miercuri, după prăbușirea avionului care ar fi transportat prizonieri ucraineni.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferință de presă la Organizația Națiunilor Unite că Rusia a cerut ca întâlnirea să aibă loc la ora 20.
00 GMT.