Ministerul Educației a modificat netransparent regulamentul prin care profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor

Spread the love

Conducătorii de doctorat nu vor mai fi responsabili, alături de doctoranzi, în cazul tezelor care se dovedesc a fi plagiate, potrivit noului regulament privind studiile universitare, adoptat la începutul anului și publicat luni în Monitorul Oficial, potrivit Edupedu.

Prevederea privind responsabilitatea profesorului care conduce doctoratul a existat în proiectul regulamentului adoptat și în vechiul cod privind regulile studiilor doctorale.

Potrivit noului cod, doctoranzii răspund pentru originalitatea tezei iar profesorii au, printre obligații, să „depună toate diligențele” pentru verificarea conformității tezelor de doctorat cu „cerințele specifice unei creații originale”.

Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației, atrage atenția Edupedu.

Conform sursei citate, pe pagina Ministerului Educației dedicată dezbaterii pe tema Regulamentului, marți, 23 ianuarie nu apărea nicio informație privind modul cum a fost făcută această schimbare referitoare la conducătorii de doctorate.

De asemenea, subiectul nu apare nici în minuta dezbaterii publice, nici pe lista principalelor elemente de noutate prezentate de Minister.

Lasă un răspuns