Arabia Saudită intenționează să autorizeze vânzarea de alcool diplomaților nemusulmani

Spread the love

Arabia Saudită are în vedere să autorizeze pentru prima dată vânzarea de alcool diplomaților nemusulmani, au declarat miercuri pentru AFP două surse apropiate de acest dosar, sub rezerva anonimatului.

Alcoolul „va fi vândut diplomaților nemusulmani”, care până acum nu puteau să îl obțină decât prin intermediul „genții diplomatice”, a precizat una dintre surse.

Consumul sau deținerea de alcool, interzise de islam, sunt pedepsite cu amenzi în Arabia Saudită, cu închisoarea, biciuire publică și expulzare din țară pentru străini.

Reformele sociale recente din regat (cum ar fi accesul la concerte și deschiderea cinematografelor), precum și găzduirea planificată a unor evenimente majore, precum Expo 2030 și Cupa Mondială de fotbal din 2034, alimentează speculațiile cu privire la o eventuală ridicare a restricțiilor privind alcoolul, cel puțin în anumite zone, deși autoritățile exclud orice schimbare în acest stadiu.

O declarație a guvernului saudit a afirmat miercuri că autoritățile introduc „un nou cadru de reglementare (.

.

.

) pentru a combate comerțul ilicit cu bunuri și produse alcoolice primite de misiunile diplomatice”.

Noul program va permite „alocarea unor cantități specifice de produse alcoolice la intrarea în regat”.

Scopul este de a pune capăt unei proceduri „nereglementate” care a dus la „un schimb necontrolat al acestor produse în Regat”.

Deși alcoolul este strict interzis în Regat, băuturile alcoolice sunt servite în misiunile străine din cartierul diplomatic al Riadului, în timp ce unii rezidenți își fac singuri vinul.

Alții apelează la piața neagră, unde prețul unei sticle de whisky poate ajunge la câteva sute de dolari în noaptea de Anul Nou.

Lasă un răspuns