Parlamentul turc este pe cale să aprobe marți cererea de aderare a Suediei la NATO, eliminând cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale, transmite Reuters.
Solicitarea Suediei de a intra în NATO a fost trimisă de Erdogan legislativului turc în luna octombrie a anului trecut.
Adunarea generală a Turciei, unde alianța de guvernământ a președintelui Tayyip Erdogan deține majoritatea, urmează să voteze cererea Suediei la aproximativ 20 de luni după ce aceasta a cerut să adere la NATO în urma invaziei ruse în Ucraina.
După ce parlamentul va aproba cererea, Erdogan urmează să o promulge în zilele următoare.
Ungaria va ajunge astfel în situația de a fi singurul stat membru al Organizației Tratatului Nord-Atlantic ce nu a aprobat cererea de aderare a Suediei.
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că l-a invitat pe premierul suedez să vină la Budapesta ca să negocieze aderarea țării sale la alianța militară NATO.
Budapesta promisese că nu va fi ultimul aliat care să ratifice aderarea Suediei, dar parlamentul ungar este în vacanță până în jurul jumătății lunii februarie.
Turcia și Ungaria întrețin relații mai bune cu Rusia decât alți membri ai NATO.
Deși a dezaprobat invazia rusă din Ucraina, Turcia a criticat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, care a avertizat că va răspunde dacă NATO va consolida infrastructura militară în cele două state nordice.
Când Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO în 2022, Turcia i-a surprins pe unii membri ai alianței, ridicând obiecții pe motiv că cele două țări ar proteja grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.
Turcia a aprobat aderarea Finlandei în aprilie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte.
Ankara a cerut Stockholmului să își înăsprească poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl consideră, de asemenea, un grup terorist.
Ca răspuns, Suedia a introdus un nou proiect de lege antiteroristă.
De asemenea, Suedia, Finlanda, Canada și Olanda au luat măsuri pentru a relaxa politicile de export de armament către Turcia.
Erdogan a legat ratificarea cererii Suediei de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia.
Casa Albă susține vânzarea, deși nu există un termen clar pentru aprobarea acesteia de către Congresul SUA, iar Turcia se confruntă cu o anumită opoziție din partea Congresului în ceea ce privește întârzierea extinderii NATO și situația drepturilor omului.
Adunarea generală a Turciei urmează să se reunească la ora 14:00, iar proiectul privind Suedia este așteptat să fie printre primele chestiuni dezbătute.
Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului a aprobat luna trecută candidatura, fiind susținută de partidul de guvernământ AK al lui Erdogan, de aliații naționaliști MHP și de principalul partid de opoziție CHP.
Partidele naționaliste și islamiste din opoziție au respins-o.
Liderul MHP, Devlet Bahceli, a spus marți că partidul său va continua să susțină candidatura Suediei în cadrul votului din plen.