Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat marți că numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în țările de care este responsabilă a crescut de 30 de ori între lunile ianuarie şi octombrie 2023 comparativ cu anul 2022, relatează AFP și Agerpres.
„Între ianuarie şi octombrie 2023, peste 30.
000 de cazuri de rujeolă au fost raportate de 40 dintre cele 53 de state membre din regiune”, care include şi ţări din Asia Centrală, a declarat organismul ONU într-un comunicat de presă.
În 2022, au fost raportate 941 de cazuri.
Kazahstan şi Rusia sunt ţările cele mai afectate, cu peste 10.
000 de cazuri fiecare.
Cu 183 de cazuri, Marea Britanie este ţara din Europa de Vest în care resurgenţa bolii, considerată eliminată în 2021, este cea mai evidentă.
„Am constatat în regiune nu doar o multiplicare de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci şi aproape 21.
000 de spitalizări şi cinci decese asociate rujeolei.
Acest lucru este îngrijorător”, a declarat directorul regional al OMS, Hans Kluge, citat în comunicat.
„Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea şi pentru a preveni răspândirea” bolii, a adăugat Kluge.
Revenirea acestei boli virale extrem de contagioasă, care poate conduce la complicaţii fatale şi care se răspândeşte pe cale aeriană, este atribuită unei scăderi a acoperirii vaccinale în anii post-COVID-19.
„Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în cursul acestei perioade, ducând la o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, se arată în comunicat.
Potrivit OMS, care solicită o intensificare a campaniilor de conştientizare în rândul comunităţilor nevaccinate, peste 1,8 milioane de sugari din regiune nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei între anii 2020 şi 2022.
La nivel local, este important ca cel puţin 95% dintre copii să fie vaccinaţi pentru evitarea eventualelor focare, atunci când virusul este importat.
În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au primit o a doua doză de vaccin.