Închiderea rețelei 3G a Orange nu este o premieră în România. Care este singurul loc unde RCS&RDS mai permite vechea tehnologie

Spread the love

Închiderea graduală a rețelei 3G a Orange în România, începând din luna iunie a acestui an, și tranziția abonaților către tehnologiile mai rapide și eficiente 4G și 5G se întâmplă și în rândul altor operatori.

DIGI/RCS&RDS a anunțat încă din vara anului trecut renunțarea la vechea tehnologie 3G, al cărei spectru radio este folosit acum doar la metrou și numai pentru voce pentru clienții care nu au terminale 4G.

Renunțarea la vechea tehnologie 3G și tranziția la 4G și 5G a fost anunțată de DIGI în luna august a anului trecut, iar la solicitarea HotNews.

ro operatorul explică ce s-a întâmplat între timp cu spectrul radio în care folosea 3G.

Potrivit companiei, utilizatorii serviciilor de date mobile beneficiază de o experiență superioară de conectivitate, prin folosirea benzilor de 800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz FDD, 2600 MHz TDD și 3500 MHz TDD, inclusiv prin cumularea acestora (carrier aggregation, în funcție de zonele din rețea și capabilitățile terminalelor), în tehnologiile 4G și 5G.

Serviciul de voce este disponibil atât prin tehnologia VoLTE (voce peste 4G), cât și prin rețeaua 2G.

Orange, liderul pieței de comunicații mobile, a anunțat luni că va închide gradual rețeaua 3G, începând cu iunie 2024, și se va concentra pe transferul clienților spre rețelele 4G și 5G care sunt mai rapide și mai eficiente.

Clienții care folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.

În această perioadă, clienții Orange care folosesc serviciile 3G vor fi informați și contactați telefonic, prin email sau SMS de către echipele de suport Orange sau de către reprezentantul Orange dedicat.

Tranziția de la 3G la noile rețele se va face gradual începând cu luna iunie 2024 și se va încheia la finalul lui 2025.

Sursa foto: Steveheap / Dreamstime.

com

Lasă un răspuns