Cătălin Drulă afirmă că USR respinge varianta comasării alegerilor: Este o mânărie. O mişcare pur tactică pe care PNL vrea să o facă

Spread the love

Liderul USR, Cătălin Drulă, a afirmat marţi că alegerile nu ar trebui comasate, el apreciind că poziţia PNL este una „pur tactică”, întrucât liberalii vizează să obţină mai multe voturi la parlamentare dacă alegerile ar avea loc în aceeaşi zi cu localele.

Cătălin Drulă a afirmat, marţi seară, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că fiecare tip de alegeri are un calendar separat care „e destul de clar” şi că nu se impune comasarea lor, relatează News.

ro.

„Avem europarlamentarele întâi, pe 9 iunie, sunt stabilite la nivel european.

Alegerile locale au fost în 27 septembrie 2020, au trecut patru ani, deci vor fi la sfârşit de septembrie.

La alegerile parlamentare v-aţi dus vreodată să votaţi prin iunie? Nu.

Alegerile pentru Parlament sunt în noiembrie-decembrie.

Alegerile prezidenţiale sunt cam în aceeaşi perioadă.

Lucrurile sunt destul de clare, există şi decizii ale Curţii Constituţionale.

Comasarea alegerilor este contra firii.

Păi ce treabă are problema unei comune în care discutăm de două-trei viziuni ale unor candidaţi la primărie cu o candidatură pentru preşedinţia României? Este de nesusţinut poziţia pe care PNL o are privind comasarea alegerilor.

Este pur tactică mişcarea pe care vor să o facă”, a afirmat Drulă.

Potrivit liderului USR, liberalii speră să ia „un scor artificial mai mare decât l-ar da oamenii pe tipul acela de alegeri”.

„Să zicem că am avea alegeri pentru Parlamentul României şi pe baza lor se formează noul guvern.

Oamenii zic, nu mai dăm votul la PNL că am văzut ce se întâmplă, mai bine îl dăm unei opţiuni de dreapta, pentru că noi nu credem că trebuie să ajungă PSD la guvernare.

Stau strategii PNL şi se gândesc: cum să facem? Hai că mai avem noi nişte primari şi dacă omul dă un vot la PNL la primar să îi scape un vot şi la Parlament.

Păi asta e o mânărie, ca să folosesc un cuvânt neacademic”, a declarat Cătălin Drulă.

Potrivit liderului USR, este „ruşinos să fugi atât de tare de electorat”, el apreciind că liberalii ar trebui să accepte formula organizării separate a alegerilor din acest an.

România va organiza în acest an patru tipuri de alegeri, discutându-se intens varianta comasării unora dintre ele.

Liderii Coaliției s-au întâlnit în urmă cu două săptămâni, la Guvern, pentru a discuta viitorul alegerilor din 2024.

Liberalii doresc să propună comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor la sfârșitul lunii septembrie.

De partea cealaltă, social-democrații ar fi de acord cu propunerea cu o condiție.

Hotărârea privind posibila comasare a alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale trebuie luată până cel târziu la începutul lunii martie.

Potrivit recomandărilor electorale, modificările care vizează organizarea alegerilor trebuie efectuate cu cel puțin șase luni înainte ca acestea să aibă loc.

PNL propune ca cele două tipuri de alegeri să se desfășoare în aceeași zi, în ultima duminică din septembrie.

Turul doi al prezidențialelor ar urma să aibă loc la jumătatea lunii octombrie, iar noul președinte ar urma să-și preia mandatul în luna decembrie.

Miza acestui scenariu constă în mobilizarea eficientă a electoratului marilor partide.

Mai exact, „în alegerile locale primarii sunt direct interesați și implicați să obțină cât mai multe voturi.

Prin comasarea celor două tipuri de alegeri, partidele sistem folosesc la maxim resursele și beneficiază de mobilizarea și maximizarea voturilor, obtinând scorurile cele mai bune atât la locale cât și la prezidențiale.

În plus, ar putea fi marginalizată candidatura la prezidențiale a lui George Simion”, susțin surse politice pentru HotNews.

ro.

Procedural, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din lună, urmate la scurt timp de alegerile parlamentare şi apoi de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

PSD ar susține comasarea alegerilor cu condiția ca cele două partide să susțină un candidat comun la prezidențiale, spun surse poltice.

Mai mult de atât, candidaturile lui Nicolae Ciucă și Mircea Geoană ar fi excluse de către social-democrați, fiind considerate candidaturi neeligibile din punctul acestora de vedere.

La finalul anului trecut, surse oficiale din PSD susțineau că iau în calcul posibilitatea comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în septembrie 2024.

Lasă un răspuns