Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe în Piața Constituției. Un tractor pe platformă și un camion, în fața Palatului Parlamentului

Spread the love

Duminică are loc primul protest aprobat al fermierilor şi transportatorilor în București.

Manifestația are loc în intervalul 09.30 – 22.00, potrivit Primăria Capitalei.

La miting sunt așteptate 200 de tractoare și camioane și 5.000 de persoane.

Cu o zi în urmă, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), a declarat că un singur autovehicul a cerut și a primit permisiunea să intre în oraș.

07:35 La această oră, în parcarea din Piața Constituției sunt un tractor pe platformă, un camion și trei autoturisme, potrivit Digi24.Deși primele scântei care au pornit protestele de amploare au sărit în urmă cu 12 zile, când mii de camioane au blocat o autostradă și mai multe șosele de centură din marilor oraș, nemulțumiți în principal de prețurile la polițe RCA și costurile combustibilului, abia duminică, 21 ianuarie, are loc un protest organizat în București.

Aproximativ 6.000 de camioane au participat pe 10 ianuarie la protestul transportatorilor, potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.

Ulterior, s-a alăturat și fermierii, care au ieșit cu utilajele în mai multe zone de țară.

Deși reprezentanții Guvernului condus de Marcel Ciolacu au avut mai multe întâlniri cu liderii protestarilor, manifestațiile au continuat.

Oamenii politici, inclusiv liderul PSD, au susținut că majoritatea problemelor au fost rezolvat sau urmează a fi tratate.

Declarațiile politice pare că nu i-au convins pe demonstranți, care au continuat să își strige nemulțumirile.

Cererea aprobată de Primăria Capitalei pentru protestul care va avea loc timp de trei zile, începând de duminică, în Piața Constituției, prevede partiparea a 200 de vehicule și 5.000 de particanți.

Cu toate acestea, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat sâmbătă, la Digi24, că un singur camion a cerut și a primit autorizație la mitingul de duminică.

Organizatorul a avut termen până duminică la ora 16 să trimită o listă cu numele și numărul de contact al șoferului, dar și numărul de înmatriculare al autovehicului.

„Trebuie să precizăm următorul lucru: astăzi (sâmbătă, n.r.), până la ora 16:00, organizatorul trebuia să notifice instituțiile statului cu privire la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor participante, numele șoferilor și numerele de telefon ale acestora.

S-a transmis o astfel de listă și lista conține, repet, până la ora 16:00: un cap tractor”, a spus Rareș Hopincă.Conform legii, „doar acest vehicul ar putea participa la protest.

Au notificat un singur cap tractor de remorcă”, a explicat Rareș Hopincă.Mitingul de duminică este unul controversat pentru că este legat de numele Dianei Șoșoacă, în timp ce preferul Capitalei susține că este unul politic.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi că a aprobat un protest de trei zile al fermierilor și transportatorilor în Piața Constituției, spunând că acesta nu va afecta traficul din București, așa cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi avizat un protest în Piața Victoriei.Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (lider PSD Sector 5), a susținut că solicitarea aprobată de Nicușor Dan a fost făcută în nume personal de către Bogdan Petre, care ar fi avocatul Dianei Șoșoacă.„Avocatul doamnei Șoșoacă a făcut cererea în nume personal pentru 50.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir pentru Piața Victoriei.

În urma negocierilor din Comisie s-a redus numărul de protestatari și s-a schimbat locația pentru Piața Constituției”, a declarat prefectul pentru HotNews.ro.Întrebat, la B1 TV, despre faptul că solicitarea de protest avizată este semnată de doi dintre avocații SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă, care nu ar avea legătură cu fermierii, Nicușor Dan a spus că această cerere întrunea condițiile legale.Senatoarea Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, a susținut însă că nu are nicio legătură cu notificarea de protest în numele fermierilor și transportatorilor avizată de Nicușor Dan.

Șoșoacă a spus vineri că solicitarea aparține avocatului Mircea Bogdan Petre, care nu ar reprezenta-o nici pe ea, nici partidul și cu care nu ar avea nicio legătură.Avocatul Mircea Bogdan Petre a spus, la rândul său, că a făcut în nume personal solicitarea de protest și că i-a „cerut acceptul senatoarei”.Mircea Bogdan Petre a insistat că nu vrea politizarea acestui protest și că el a vrut doar să facă „un gest civic”.El a mai spus că în 10 ianuarie a depus și o cerere de adeziune la SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, dar că nu știe dacă i-a fost aprobată.Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă, detaliile stabilite pentru protestul transportatorilor care a fost aprobat pentru ziua de duminică, scrie News.ro.Astfel, între orele 6:00-6:30, va avea loc adunarea mijloacelor auto (maxim 100 tractoare şi 100 capete tractor de tir) pe Sos.

Alexandriei, banda 1 de circulaţie, segmentul cuprins între Şoseaua de Centură şi Sos.

Bucureşti Măgurele.Între orele 6:30-7:00, este programată deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei pe traseul: Sos.

Alexandriei-Calea Rahovei-stânga Bulevardul Tudor Vladimirescu- dreapta Calea 13 Septembrie- stânga Bdul.

Libertăţii – Piaţa Constituţiei.„Deplasarea se face cu respectarea regulilor de circulaţie, fără restricţii de trafic.

Mijloacele de transport folosite vor fi îndrumate şi parcate sub supravegherea forţelor de ordine gradual, până la ocuparea spaţiului destinat protestului (parcarea Piaţa Constituţiei)”, a transmis Primăria Capitalei.De asemenea, postrivit sursei citate, între 8:30-9:30, are loc afluirea pietonală a participanţilor la protest în Piaţa Constituţiei.Între orele 9:30-22:00 va avea loc mitingul de protest din Piaţa Constituţiei, iar apoi, până la ora 23:00, este programată defluirea participanţilor.

Lasă un răspuns