Călătorie pentru o inimă sănătoasă. Ce pași concreți poți face în fiecare zi pentru a preveni boala care ucide unul din doi români?

Spread the love

Unul din 4 români suferă de o boală cardiovasculară, iar unul din doi români moare de o boală cardiovasculară.

Bolile cardiovasculare se află pe primul loc la capitolul cauză de dizabilitate sau deces prematur în România.

Care sunt însă cei mai importanți factori de risc și cum putem să evităm instalarea sau agravarea afecțiunilor cardiovasculare?Ghidul „Călătorie pentru o inimă sănătoasă”, care le are ca autori pe dr.

Ioana Cristina Daha, medic cardiolog, și pe dr.

Mihaela Daniela Baltă, medic de familie, vine cu o serie de sfaturi și pași concreți spre o viață mai sănătoasă, demontarea unor mituri, lucruri simple și utile, toate într-un limbaj simplu de înțeles și de parcurs.

Ghidul a fost lansat în cadrul programului de screening „Totul pentru inima ta”, derulat de Institutul Național de Sănătate Publică și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Ghidul „Călătorie pentru o inimă sănătoasă” are 8 pagini și a fost publicat în 10.000 de exemplare, care vor fi difuzate în cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de cardiologie și prin intermediul asociațiilor de pacienți.

Constatăm de multe ori că persoanele cu boli cardiovasculare ajung la medic când este târziu și boala este avansată sau chiar când apare infarctul sau AVC-ul.

Iar vârsta pacienților cu afecțiuni cardiovasculare este în scădere pe fondul stresului și al stilului de viață nesănătos.

De aceea, fiecare dintre noi are nevoie de informație utilă, realizată de specialiști și sintetizată.La medic / Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com„Pentru mine, ca medic cardiolog, este important să aduc în atenția populației ce înseamnă prevenția cardiovasculară.

Îmi doresc să contribui alături de asociațiile de pacienți cu informații care să determine oamenii să aibă o viață sănătoasă și să înțeleagă de ce este important acest lucru.

Cred cu tărie în prevenția cardiovasculară și în posibilitatea pe care o avem noi medicii, dar și fiecare om în parte, ca prin mici schimbări să prevenim probleme majore.

Un om informat va alege întodeauna să vina mai devreme la medic și să prevină înainte chiar ca problemele majore să apară.

Prevenția este regina medicinei.

De aceea, lansăm astăzi acest ghid și sperăm să fie un instrument folosit de cât mai multe persoane”, a precizat șef lucr.

dr.

Ioana Cristina Daha, medic cardiolog.„Sunt un medic de familie care a participat în acest an la două proiecte de screening, pe boli cardiovasculare și cancer colorectal.

Am vorbit cu mii de oameni și am constatat cât de mare este nevoia de informații despre prevenție și stil de viață sănătos.

De aceea, venim către populație cu instrumente utile și informație simplă și concentrată”, a precizat șef lucr.

dr.

Mihaela Daniela Baltă.1.

Evită fumatul – principalul factor de risc autoimpus pentru sănătate Fumatul crește riscul de accident vascular cerebral și pe cel de boală cardiovasculară coronariană de 4 ori, riscul de cancer pulmonar de 27 de ori și este responsabil de disfuncție erectilă sau scăderea fertilității.Mituri:„Nu sunt un fumător înrăit.

Fumez doar 5 țigări pe zi.

Nu are ce să îmi facă rău.”Fals.

Nu există un nivel „sigur” de expunere la fumat.

1-5 țigări fumate pe zi cresc riscul de cancer pulmonar de 7 ori.

1-4 țigări fumate pe zi dublează riscul de a muri de bpli cardiovasculare.„Folosesc țigări ușoare.

Sunt o alternativă mai sigură.”Fals.

Nu există alternativă sigură la fumat.

Diferă ambalajul, aroma și modul de eliberare a nicotinei.„Folosesc țigara electronică, o alternativă sănătoasă.”Fals.

Țigara electronică nu e o alternativă sigură la fumatul clasic.

Aceasta conține nicotină, pe lângă alte substanțe potențial nocive organismului.Fumat / Foto: Photowitch | Dreamstime.com2.

Fă mișcare!Vrei să te simți mai bine, să ai energie și să trăiești mai mult? Mișcă-te!Inactivitatea fizică reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, dar și pentru diabet zaharat, obezitate și unele tipuri de cancer (de sân, de colon etc.).

Mișcarea scade riscul de hipertensiune arterială, sindrom metabolic, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2, depresie, anxietate, artrită, căderi, anumite forme de cancer.În plus, te ajută să fii mai tonic, să ai mai multă energie, să dormi mai bine, să îți îmbunătățești viața sexuală și să socializezi mai mult.3.

Evită consumul de alcool în excesCantitatea de alcool care nu este nocivă pentru sănătate este între una și două unități pe zi.O unitate înseamnă 10 g alcool:Majoritatea porțiilor obișnuite conțin mai mult de una sau două unități de alcool!Vin / Foto: K G | Dreamstime.com De ce să nu consumăm alcool în exces? 4.

Menține o greutate sănătoasă!Obezitatea predispune la diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, colesterol crescut, tulburări ale somnului cauzate de apneea în somn, aritmii cum ar fi fibrilația atrială, anumite forme de cancer.De ce este important să mențin o greutate cât mai apropiată de normal?Somn / Foto: Rawpixelimages | Dreamstime.com5.

Dormi suficient de mult timp un somn de calitate La adulți se recomandă ca durata somnului să fie de 7 ore.Lipsa de somn predispune la obezitate, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli coronariene cum ar fi infarctul de miocard, apnee în somn, tulburări ale ritmului cardiac.

În plus, probleme mintale, lipsă de concentrare, risc de accidentări.Când știu că nu mă odihnesc bine? Când mă trezesc și nu mă simt odihnit după ce am dormit o perioadă suficient de lungă.

Când mă trezesc repetat sau am probleme cu respirația în cursul somnului.

De ce este bine să am un somn de calitate?6.

Învață să controlezi stresulÎn cantități mici, stresul poate fi benefic, deoarece poate contribui la creșterea performanței și la mobilizarea energiei.Există numeroase tehnici și strategii pentru gestionarea stresului, cum ar fi: exercițiile fizice regulate, meditația, respirația profundă, yoga, terapia cognitiv-comportamentală și consilierea psihologică.Activitățile statice cum ar fi privitul la televizor, navigarea pe internet sau jocurile video PAR relaxante, dar cu timpul induc creșterea gradului de stres.De ce trebuie să învăț să îmi controlez stresul?Stres / Foto: Anyaberkut | Dreamstime.com 7.

Stabilește și cultivă relații de calitate cu familia, prietenii, colegii de serviciu! Studiile arată că persoanele care au relații de calitate trăiesc mai mult și sunt mai fericite.Relațiile nesănătoase cresc excesiv cantitatea de cortizol în sânge și prin aceasta generează sau amplifică stresul și au un efect negativ asupra sănătății.

De ce este benefic să ai relații de calitate cu familia, prietenii și colegii de serviciu:Familie / Foto: Monkey Business Images | Dreamstime.com8.

Fă controale periodice și verifică tensiunea arterială, nivelul de colesterol din sânge și glicemiaCel mai bun tratament rămâne prevenția.Căutarea activă, identificarea și tratarea factorilor de risc modificabili pentru ateroscleroză, vor scădea șansele de boală cardiovasculară și moarte prematură de cauză cardiovasculară.Este important să discuți cu medicul tău pentru a stabili un program de controale medicale regulate, adaptat nevoilor tale specifice și factorilor de risc.

De ce este important să fac controale periodice?Hrană sănătoasă / Foto: Kaspars Grinvalds | Dreamstime.comFoto: Dreamstime.com.

Lasă un răspuns